Днес имен ден празнуват Евлоги, Евлогия и Зоя

1
Честито на всички именици!
Честито на всички именици!

На 13 февруари църквата почита Преп. Зоя, Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, както и Преп. Мартиниан.

Преп. Мартиниан се е родил в Кесария и дълги години прекарал в молитви и борба с изкушенията.

Заради човешките си слабости избягал на скала в морето в пълно уединение. Един ден жена споходила Мартиниан и той се хвърлил в бурното море, за да спаси душата си от греха. Тогава Господ му изпратил делфин, който го изнесъл на брега. Бог му показал друг път - да броди из целия свят и да проповядва словото му. Светецът обходил 164 страни и умрял в Атина.

На 13 февруари почитаме паметта на преподобна Зоя Витлеемска.

На гръцки името й означава "живот". Тя се ражда в Кесария Палестинска през V в.

Първоначално е блудница, докато не среща преподобния Мартиниан. Тя се обзаложила с приятелките си, че ще го съблазни и поискала от него да я приюти за една нощ. 

По това време навън времето било много лошо и затова Мартиниан се смилил и я пуснал в леглото си, а Зоя всячески се опитвала да го съблазни. Преподобният обаче излязъл навън, запалил огън и влязъл бос в него.

Зоя останала толкова поразена от тази негова постъпка, че паднала в краката му и поискала прошка за своето поведение. След това отишла във Витлеем и заживяла в манастира "Св. Павел".

Там прекарвала монашеството си аскетично, като приемала само хляб и вода и се хранела само един път на ден - предимно вечерно време, а понякога хапвала дори и през два дни. Спала направо на голата земя.  Така изкарала там 12 години до смъртта си.  Имен ден празнуват всички, които носят името на светицата. 

Имен ден: Евлоги, Евлогий, Евлогия, Зoя

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари