Днес е третият ден от Горещниците

0
Ако днес видите змия я кълнете с думите: "Нека света Марина да те умарини!"
Ако днес видите змия я кълнете с думите: "Нека света Марина да те умарини!"

Днес почитаме празника на света великомъченица Марина.

Най-често българите празнуват деня на светицата за предпазване от огън и мълнии, това е и третият ден от Горещниците.

В Странджа (на места и Родопите) света Марина се почита като повелителка на змиите. В този край култът към светицата е силен и неслучайно тези места са осеяни с множество малки параклисчета и лековити извори, носещи нейното име. Тук света Марина е смятана за сестра на гръмовержеца свети Илия и на иконите от странджанския край светицата е изобразена с кошница, от която се подават змийски глави. Ако на този ден някой види змия я кълне с думите: "Нека света Марина да те умарини!"

Българската православна църква почита днес празника на света великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи свето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството. 

По това време римското управление жестоко преследвало християните, много от които се криели в пустините и планините. Мнозина пък оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие. От един такъв християнин 12-годишна Марина за пръв път чула за Господ Иисус Христос. 

Пръв неин гонител станал самият й баща. Въпреки това, тя продължила да изповядва Божието име. Той бил ревностен поклонник на идолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядвала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението, навели Олимврий на мисълта да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. 

На деня на света великомъченица Марина своя празник празнува град Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на този регион.

Имен ден имат всички носещи името на светицата - Марина, Марин, Маринка, Маринчо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари