Днес е Летен Никулден!

0
Днес не трябва да се работи, за да не прати Свети Никола градушка
Днес не трябва да се работи, за да не прати Свети Никола градушка

Днес не трябва да се работи, за да не прати Свети Никола градушка

Летен Никулден всяка година се празнува на 9 май. Това е църковния празник Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец. Пренасянето се е случило през 10 век. Турците завладели гръцкия град Мира в днешна Турция и поради това мощите на светеца били пренесени в град Бари в Италия.

Народът приема светеца за повелител на дъждовете и повечето обреди на деня са свързани с измолване на дъжд и плодородие.

Именни дни и обичаи на Летен Никулден

Имен ден на 9 май могат да празнуват мъже с имена: Кольо, Нено, Никола, Николай и жени с имена: Ненка, Никол, Николета, Николина, Нина. Имайте предвид, че повечето Николаевци и хора с производни имена празнуват имен ден най-вече на 6 декември.

Съгласно поверието на 9 май не трябва да се работи, за да не прати Свети Никола градушка, а жените не трябва да шият.

Повечето обичаи в този ден са свързани с измолването на дъжд. Популярен ритуал в миналото е обичаят „Пеперуда“. По същество представлява „украсяването“ на 10-12 годишно момиче с листа и всякаква зеленина, което след това го водят по къщите, за да го заливат с вода и после да го посипват с брашно през сито. Предвид, че вероятно нормални родители не си давали децата за такива ритуали, традицията повелявала детето да бъде сираче.

Обичаят е известен още и като пеперуга, перунига, перуница, преперуга, перперуда, додола, дудул, дудула, дудулейка, росоманка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари