Днес Дядо Добри посрещна 101-ия си рожден ден

1
Дядо Добри е отдаден на своята мисия да проси и дарява пари за ремонт и изграждане на църкви и манастири в цялата страна
Дядо Добри е отдаден на своята мисия да проси и дарява пари за ремонт и изграждане на църкви и манастири в цялата страна

101 години навършва днес Дядо Добри, когото всички наричат „живия светец от Байлово”. Столетникът е отдаден на своята мисия да проси и дарява пари за ремонт и изграждане на църкви и манастири в цялата страна.

На крака в дома му в софийското село Байлово да го поздравят отидоха и цар Симеон и съпругата му доня Маргарита. Царят му пожела още дълго време да прави добрини за хората. И го поведе за ръка към храма до дома му, за да запалят заедно свещ, пише "24 часа".

До края на годината се очаква българските зрители да видят документалния филм за живота на дядо Добри. Лентата, която е международна продукция от три държави - България, САЩ и Германия, ще се казва „Тихият ангел” (The Silent Angel), съобщава "Дарик".

Дядо Добри е най-големият дарител на храм-паметника „Св. Александър Невски” официално с над 35 000 лева. Освен това помага на много училища, читалища, незрящи и бедни хора. И не се отказва от мисията си. „Събирам ги за изграждане на манастири”, признава самият той.

Отец Серафим от Байлово разказва, че се е запознал с дядо Добри преди шест години. Вижда в него нещо, което всички сме загубили.

„Светът е станал много материален и всички се грижим много за телата си, а в крайна сметка тялото на човек е пръст и пак ще стане пръст. Докато душата е голяма ценност, но за своята душа не полагаме грижи и усилия. Дядо Добри иска да покаже на хората, че всъщност не само материалното е важно, че тези храмове и църкви са построени от нашите деди, за да можем в тях всички ние да получаваме сили”, обясни отецът.

„Той е човек като всички нас, с неговите грехове, но е човек изцяло отдаден на Бога”, допълва отец Серафим.

Дядо Добри е „българската Майка Тереза”, убеден е екипът, който засне документалния филм за столетника от Байлово.

В ефира на Дарик продуцентът от българска страна и автор на музиката във филма Неди Джон Крос призна, че след премиерата лентата ще участва в световни селекции, но не наградите са важни за авторите, а идеята повече хора да научат за Дядо Добри.

Накрая Отец Серафим отправи и пожелания към дядо Добри по случай 101-ия му рожден ден: „Пожелавам му нещо, което той самият желае много, и то е спасение на душата. И се надявам това, дело, което е направил, да не остане забравено”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари