Директорът на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” стана "Лекар на София 2023"

1
Проф. д-р Димитър Петков е доказан кардиохирург с огромен опит в областта и знания в медицината
Проф. д-р Димитър Петков е доказан кардиохирург с огромен опит в областта и знания в медицината Снимка: УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Проф. д-р Димитър Петков е доказан кардиохирург с огромен опит в областта и знания в медицината

Изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” проф. д-р Димитър Петков получи престижното отличие "Лекар на София" 2023. Наградата се връчва по традиция от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз и отличава най-добрите лекари за всеотдайния труд и отдадеността към професията.

“Искам да изкажа благодарност от моя екип, който вече над 20 години се занимава с лечение на терминалната сърдечна недостатъчност. Освен сърдечните трансплантации, в които сме водещи, внедрихме в практиката около три вида изкуствени сърца. В момента работим с последния вид, който се прилага в цял свят. В случаите, когато не можем да трансплантираме пациенти, които се нуждаят от трансплантация ние поставяме изкуствени сърца“, каза проф. Димитър Петков след като получи престижната награда. Той благодари на учителите си проф. Александър Чирков и проф. Генчо Начев, от които много е научил през годините.

Проф. д-р Димитър Петков е доказан кардиохирург с огромен опит в областта и знания в медицината. Той е сред специалистите, въвели миниинвазивното митрално клапно протезиране в България и е с най-голям брой извършени сърдечни трансплантации у нас. Имплантира последно поколение изкуствени сърца, за които има основна заслуга да се доставят в България. Има извършени над 10 000 самостоятелни операции в почти всички области на сърдечната хирургия. Направил е съществен брой операции на деца с вродени сърдечни малформации и на пациенти с тумори с различна големина, обхващащи жизненоважни структури на сърцето.

Проф. д-р Димитър Петков е въвел за първи път в България транскатетърното аортно клапно протезиране с достъпи през върха на сърцето, през възходяща аорта и през а.субклавия. Сред останалите му заслуги в областта на медицината са минимално инвазивната видеоасистирана хирургия на митрална клапа и хирургичното лечение на туморни тромби във вена кава инфериор, ангажиращи сърцето и коремните органи.
Проф. д-р Димитър Петков е ръководител на Катедрата по сърдечносъдова хирургия и инвазивна кардиология към Медицинския университет – София. Има над 200 научни публикации в престижни национални и международни списания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари