Директорът на русенската библиотека получи грамота за 135-ата годишнина на институцията

1
135-ата годишнина на русенската библиотека ще бъде официално отбелязана тази събота
135-ата годишнина на русенската библиотека ще бъде официално отбелязана тази събота Снимка: Областна администрация - Русе

135-ата годишнина на русенската библиотека ще бъде официално отбелязана тази събота

Директорът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе Теодора Евтимова получи грамота от областния управител Анатоли Станев. Отличието ѝ бе връчено за съществен принос към развитието на културата в региона и по случай 135-ата годишнина от основаването на институцията, което ще бъде официално отбелязано тази събота.

Регионалната библиотека съхранява над 630 000 тома книги, като само през 2022-а новите книги са се увеличили с близо 18 000. Най-старата книга, която съхраняват в Регионалната библиотека е „Евангелион, сиреч Благовестие Богодуховенных Евангелист“, отпечатана през 1690 година. Дарена е през 1880-а от църквата „Рождество Богородично“ в с. Круподеринци, Киевска губерния, за молитвено възпоменание на убитите в Руско-турската война и за провеждане на богослужението в църквата на миряните от русенското село Мечка. Общо 1044 са книгите, които влизат в старопечатния фонд на културната институция.

Близо 5100 пък са редките и ценни издания, т.е. тези, издадени между 1878 и 1900 година. Най-дебелата книга е „Нов стандартизиран речник на английския език“ от 1922-а – цели 2808 страници. Книгата е с тегло над 5 кг. Отделно в библиотеката се съхраняват и близо 60 книги от личния фонд на Захарий Стоянов и над 8000 библиотечни единици във фонда, носещ името на академик Михаил Аранудов.

През изминалата година културната институция има над 70 000 посещения. Най-възрастният читател е 92-годишната Маргарита Пейчева, а най-младият русенец с читателска карта е била 13-дневната Зорница Иванова, която е била записана в библиотеката от своите родители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Свиневъд
    Тамън са достигнали теглото за свински пържоли, вратни.
  • 1
    2
    Каза Нова
    Е па он като чука неред, каква работа е свършил? Свършил, ама на канапето у кабинето. За оня с кексотерона стауа дума. Що какс е напрайл с всяка една Под Чине На. Съпрузите не си пускат Дамите на работа, че да не ги оноди Онождча.
  • 1
    1
    робин худ
    Наградена за това че си е вършила работата ,Цирк
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари