Директорът на ИА "Автомобилна администрация": На Русе опашката е около 5 км, а камионите се спират на Бяла

0
При Русе-Гюргево се извършват обстойни проверки на товарните автомобили за наличие на емигранти
При Русе-Гюргево се извършват обстойни проверки на товарните автомобили за наличие на емигранти

Всяка седмица ще бъда на различно ГКПП докато се облекчи тежкотоварният трафик

Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров след проведената днес среща за обсъждане и предприемане на необходимите действия за облекчаване на преминаването на товарните автомобили през сухопътните граници на излизане от България.

В днешните разговори участваха всички възможни държавни институции, които имат отношение върху проблема, както и представители на транспортния бранш. Мерките които бяха начертани са повсеместни и всеки в рамките на своята компетентност е необходимо да предприеме съответните действия“, заяви министър Георги Тодоров.

Като основна мярка министърът посочи, че ще бъдат сформирани експертни групи, които още следващата седмица ще започнат работа на граничните пунктове, където заедно с колегите си ще разгледат възможностите за подобряване на ефективността. „През следващата седмица стартираме работа на Дунав мост 2 при Видин-Калафат, като по линия на Министерството на външните работи ще се търси диалог с румънка страна за облекчаване на работата на пункта. Този проблем стои и пред останалите гранични и митнически контроли и затова ще се работи за намиране на комплексно решение“, изтъкна министър Георги Тодоров.

По време на срещата бе обсъден и вариант за разделяне на пълните и празни товарни автомобили, което ще доведе до частично облекчаване на трафика. „През следващия месец се очаква още по-засилен трафик. Надяваме се до началото на следващия месец да намерим максимално бързо решение“, отбеляза транспортният министър. По думите му, към момента увеличението на трафика на Дунав мост 2 е с 15 % спрямо 2019 г. Част от причините за това са повишените пътни такси на територията на Република Сърбия, както и проблеми на сръбско-хърватската граница, които срещат българските превозвачи.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, заяви че в много от случаите причините за забавянето не са от българската страна. На ГКППВидин-Калафат“ проблемът е на територията на Румъния, а при Русе-Гюргево се извършват обстойни проверки на товарните автомобили за наличие на емигранти. Проблемите са различни и затова ще се търсят решения на място. Към днешна дата най-затруднено е преминаването на Дунав мост 2 при Видин, където опашката е около 7 км, като се спират товарни автомобили и на територията на област Монтана.

На Русе опашката е около 5 км, а камионите се спират на Бяла.

Това са най-натоварените ГКПП-тата на изход от страната“, коментира Бойко Рановски.

В срещата участваха директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев; директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов; Веселин Пейков от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, директорът на дирекция „Консулски отношения“ Данчо Мичев, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Срещнали се двама приятели със сини фланелки. Гледали се мълчаливо и накрая единия казал:
- Изглеждаш ми отпаднал...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари