Димитър Стоянов: Няма как да предоставим ракети на Украйна

0
Трябва да се прецени рискът за българската армия от оказване на военна помощ на Украйна
Трябва да се прецени рискът за българската армия от оказване на военна помощ на Украйна Снимка: МО

Трябва да се прецени рискът за българската армия от оказване на военна помощ на Украйна 

„Преди да се вземе решение за помощта за Украйна, трябва да се направи оценка на риска и то така, че да са ясни всички последствия за Българската армия.“ Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов, съобщиха от Министерството на отбраната.

Такава оценка на риска е направена от 47-ото Народно събрание, което прие решение за оказване на военно-техническа помощ, припомни министърът на отбраната. „Ред е на 48-ото Народно събрание да направи своя оценка на риска и да вземе такова решение, каквото счита за приемливо за страната и за Българската армия, заяви той.

В отговор на въпрос от журналисти от какви оръжейни системи може да се лиши България, за да бъдат предоставени на Украйна, без да се наруши националната ни сигурност, министър Стоянов заяви: „Първо трябва да видим това, което ще поиска украинската страна. Това, което беше декларирано пред мен от посланика на Украйна, е искане за предоставяне на зенитно-ракетни комплекси и на оперативно-тактически ракети. Определено от такова въоръжение ние няма как да се лишим. Ние нямаме излишно такова имущество, което може да предоставим на Украйна.

По думите на министъра не е реалистично да се предполага, че ако предоставим въоръжение на Украйна, ще можем веднага да получим от съюзниците в НАТО аналогично модерно оборудване.

Все още се очаква отговор от Израел и САЩ на запитването за предоставяне на самолети, които да бъдат използвани за охрана на въздушното пространство в периода от изтичането на ресурса на МиГ-29 и въвеждането на въоръжение във ВВС на новите F-16.

По отношение на Инвестиционната план-програма министър Стоянов обясни, че тя покрива най-належащите нужди на въоръжените сили. „Бих акцентирал на проекта за бойната машина на пехотата. Това е единственият вид от Въоръжените сили, за който не е стартирал модернизационен проект“, каза той.

Адмирал Емил Ефтимов подчерта, че военните органи на НАТО оценяват действията на Българската армия в системата на колективната отбрана като своевременни, оперативни и достойни. Началникът на отбраната отбеляза още и важността на развитието на всички дейности по укрепването на Югоизточния фланг на Алианса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    daskal
    България трябва да обяви война на агресора и терориста сащ! България трябва да изпрати оръжие на братска РУСИЯ! усрайна е територия, окупирана от десетилетие от агресора и терорист сащ! Слава на Русия! усрайна трябва да бъде срината до основи и да я няма, както я е нямало преди 1917 година! Другите са тъпи сащнически подлоги, грантаджии! Който е за усрайна - хващайте шмайзера и идете таб, бе, 52 полови сащници!
  • 1
    3
    123
    слава украина е чистокръвен фашистки поздрав. остава само да си измислите и подходящ жест към него.
  • 3
    2
    До 1
    СТРАХЛИВЕЦ СИ ТИ ПУТКО! Нарамвай пушкалото и чезвай в усрайна мишкар! Ти еба продажната майка на чомпек усраински джендър
  • -3
    1
    русенец
    Страхливци! Каато ни нападне Сатрапски Рушлямистан ще искате на нас да дадат ракети, ама никой няма да ни даде! Слава Украина!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари