Димитър Любенов остава в ареста

2
Пред съда през сълзи Любенов заяви, че няма кой да се грижи за възрастната му болна майка, както и за детето му
Пред съда през сълзи Любенов заяви, че няма кой да се грижи за възрастната му болна майка, както и за детето му Снимка: БТА

Пред съда през сълзи Любенов заяви, че няма кой да се грижи за възрастната му болна майка, както и за детето му

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Димитър Любенов, предизвикал тежката катастрофа на околовръстното. При инцидента на 25 септември загина френски гражданин. Други двама пострадаха.

Според защитата няма достатъчно доказателства, че престъплението е извършено умишлено, предава БТА. "Липсват необходимите елементи за подобно обвинение", заяви адв. Ива Борисова.

"Повдигането на подобни обвинения е само с цел по-висок имидж на прокуратурата", каза Ива Борисова, цитирайки мотивите по делото за смъртта на Милен Цветков.

По думите на защитата, в нощта на инцидента, Любенов е бил един час в контакт с дринк енд драйв фирма и те са му обяснили, че целенасочено полицията ги спира и бави. Любенов не е искал да кара и е знаел, че не е редно. "Тръгнал е съпроводен от патрулка, защото просто е искал да се прибере", посочи Борисова. Според нея истината е свързана с корупцията по пътищата и с неизпълнение на задълженията на органите на реда, заяви защитникът му.

Борисова заяви, че клиентът ѝ вече даде показания по три производства срещу полицаите. Въпреки това правното му положение е изкуствено утежнено. Той не отрича извършеното от него, смята защитата и предположи, че разследването скоро няма да приключи заради това, че трябва да бъдат направени редица експертизи.

Пред съда през сълзи Любенов заяви, че има тясна връзка със сина си и майка си и и няма как да лъже детето си повече къде е. Мъжът каза, че няма кой да се грижи за възрастната му болна майка, както и за детето му.

"Искам да съм близо до майка ми, ще падне зима, самичка е. А и детето ми ще е до мен. Трябва психически да ги подготвя какво ще се случи с мен, къде ще отида", каза Любенов отново през сълзи.

Прокуратурата на свой ред посочи, че личните причини не са от естество, което може да е причина за промяна на мярката.

Според съда в кръвта и урината на Любенов са открити алкохол и кокаин. "Полицаите са го ескортирали с 80 км/ч, но след като това приключило, той ускорил до 195 км/ч. Няма спирачен път. Няма данни и да е опитал да промени траекторията на движение. Така се стига до извода, че не е направил нищо, за да избегне инцидента", посочи съдия Тони Гетов в решението си .

Той посочи, че Любенов е спиран редица пъти за каране с превишена скорост в последните две години и не може да се смята, че за инцидента през септември са виновни полицаите, защото са пуснали мъжа да кара. Според съда, ако е на свобода, Любенов може да извърши ново престъпление. "Мъжът е трябвало да съобрази, че майка му е болна и сам се грижи за детето си, преди да се качи на колата след употреба на алкохол и наркотици", посочи Гетов. Според него срокът на задържане не е дълъг, а разследването върви ритмично.

След решението на съда, пред медиите, Любенов каза, че съжалява, защото е добър човек. "Друг път никога не съм лежал в ареста и не съм карал пил", посочи той и допълни, че поради стечение на обстоятелствата се е качил в автомобила си в нощта на инцидента.

Прокуратурата обясни, че все още се очаква комплексна експертиза за инцидента. Предстои и да бъде разпитана пострадалата при инцидента френска гражданка.

Решението на съда не е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари