Димитър Иванов: Изправени сме пред енергиен колапс

0
България ще е драматично заради икономическата ситуация и ниските доходи на хората, заяви енергийният експерт
България ще е драматично заради икономическата ситуация и ниските доходи на хората, заяви енергийният експерт Снимка: БГНЕС

Цените на ел. енергията и на природния газ удариха цяла Европа.

Според енергийния експерт Димитър Иванов ние сме изправени не пред енергийна криза, а пред енергиен колапс, пред неща които не можем да си представим.

"Лошата европейска политика в енергетиката ще доведе до трусове в цяла Европа, но в България ще е драматично заради икономическата ситуация и ниските доходи на хората. Към ценовия шок трябва да добавим и очакванията на метеоролозите за по-продължителна и студена зима", коментира пред Радио Пловдив Иванов.

Това е една ужасна деградирала европейска политика от поне 2 десетилетия. Зелената сделка е само един от нейните аспектите, смята той. По думите му, това, което се случва с цените на газа е невиждано. Между 900 и 1000 долара за 1000 кубически метра е спотовата цена. Това е нечувано. Трудно може да се обясни защо се стига до това, подчерта експертът.

Според него предстои нещо, което е изключително драматично, но правителството не говори, няма и мерки. Причините, според него, са дълбоки и трудно могат да бъдат обяснени в един разговор.

"Поскъпването на тока не бива да води до рестарт на въглищните централи и атомната енергия. Положението е критично и трябва да се вземат извънсистемни мерки. Правителството нищо не прави. Това, което предстои в Европа води до катастрофа на енергетиката, защото цените ще скочат още. Това е престъпна политика, която е наложена. Всичко е плод на изключително погрешна европейска политика, а може би и корумпирана", коментира Димитър Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари