Децата вече експериментират с наркотици на 11-12 години

0
До пълнолетие вече са с нервопсихиатрични усложнения
До пълнолетие вече са с нервопсихиатрични усложнения

До пълнолетие вече са с нервопсихиатрични усложнения

Все повече пада възрастта на децата, които експериментират с наркотични вещества. Това показват данни, изнесени от Националния център по обществено здраве и анализи.

В последните години възрастта, на която се опитва наркотик е пада на 12 и дори на 11 години. „Така на 18-19 години те вече търсят медицинска помощ за детокс, но често пъти при тях вече са настъпили и нервнопсихиатрични усложнения”, обяснява д-р Георги Джупанов от Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм.

Научните изследвания сочат, че тетрахидроканабинола – основното психоактивно вещество в канабиса, влияе пагубно върху мозъчните клетки, особено до 24-годишна възраст. Наблюденията на експертите показват, че много често децата рязко скачат от експериментирането до злоупотребата с наркотици.

Според данни на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици към 2019 г. 19% от българските ученици на възраст 15 – 16 години са употребявали някакво наркотично вещество. За Европа средният процент на тийнейджърите е 17%.

3.1% от тийнейджърите в тази възрастова група пък са вземали кокаин, докато за Европа средно относителният дял е 1.9%. Също висок е процентът на деца, които са вземали амфетамин или екстази. Канабис са пушили средно 17% от учениците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари