Децата в Русе заболяват, заради мръсния въздух

3
И лекари и русенци са на мнение, че децата боледуват по-често заради обгазяването на града
И лекари и русенци са на мнение, че децата боледуват по-често заради обгазяването на града Видео: БНТ Русе

Респираторните заболявания сред децата в Русе се увеличават заради замърсения въздух, твърдят лекари.

Въпреки че русенци почти ежедневно подават сигнали за силни и неприятни миризми над града, а местната екоинспекция санкционира завода Монтюпе с глоба от 500 хиляди лева, от завода днес отново заявиха, че не замърсяват въздуха на Русе. Ръководството на френската фирма ще обжалва санкцията в съда.

Преди месец заводът беше посочен от регионалната екоинспекция за източник на неприятните миризми, от който се оплакват русенци. Днес от компанията заявиха, че са ангажирали 3 лаборатории и те са правили замервания през зимата, пролетта и лятото на тази година на 20 различни места – около завода, в промишлените зони, в центъра на града. Според представителите на фирмата техниката е показала, че няма превишаване на пределно допустимите норми.

Диметилетиламин е част от нашето производство и е установен в някои зони на фабриката в съвсем малки количества, но не и в измерванията около града. Фенол – този химически елемент не се изхвърля от производството на фабриката. Резултатите показват, че той е открит във всички зони на вземане на пробите, което доказва, че замърсяването идва от другаде. По отношение на формалдехида, той присъства, но в ниско количество на определени места във фабриката и в подобна концентрация на всички други места, където е измервано. Това означава, че има и други източници на този замърсител“, заяви Арно Перан, сертифициран европейски експерт, контрол замърсяване.

От фирмата твърдят, че техниката, с която екоинспекторите са установили изпускането на отровни газове през вентилационната система на 10 и 11 септември, не е адекватна.

„Ние смятаме, че процедурата по измерването е неподходяща, тя е напълно произволна и случайна, и е жалко да се види, че се подхожда така, когато става дума за здравето на гражданите. Това, което чувстваме днес, е един вид нещо като тормоз над нас“, каза Стефан Делайе, президент на Френско-българска търговско и индустриална камара.

Въпреки че отричат да замърсяват въздуха, от завода признаха, че само миналата година са им направени 25 предписания. В същото време много русенци се оплакват, че от постоянното обгазяване децата им боледуват по-често. С тях са съгласни и лекари.

„Смятам, че има реална опасност за нашите деца във връзка със замърсяването на въздуха в града”, категорична беше  д-р Галя Андреева, педиатър.

Според ръководството на Монтюпе, до края на годината заводът ще отговаря на всички предписания. Те твърдят, че източникът на замърсяване трябва да се търси след останалите 66 фабрики на територията на Русе.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари