Децата се учат да говорят още в утробата на майката

0
Още с появата си на бял свят новородените различават родната от чуждата реч
Още с появата си на бял свят новородените различават родната от чуждата реч

Още с появата си на бял свят новородените различават родната от чуждата реч.

Това са установили в свое общо изследване учени от Швеция и САЩ. В последните 10 седмици преди раждането бебето чува и разбира майката, твърдят още специалистите.

Способността на бебето да разпознава езика се формира още през 30-та седмица от бременността, разказва Патриция Кул от института за изучаване на мозъка при университета във Вашингтон, съобщава изданието Век.

Досега се смяташе, че децата придобиват способността да разграничават езиците едва към 6-ия месец след раждането. Международен екип наблюдавал 80 новородени – по 40 в двете страни, 75 часа след раждането. За теста учените свързали биберон с компютър. При всяко смукване пускали на бебето различни звуци – от шведски или английски език.

Вокали като А, Е, И, О и У се открояват във всеки език, звучат обаче различно. Бебетата започвали да смучат биберона по-интензивно, щом чуели чуждите звуци. Когато пускали познатите на родния език, настъпвало успокоение. Непознатите вокали предизвикват по-голям интерес при новородените, констатират учените. Освен гласа на майката, малките се учат още в утробата да разпознават и езика, на който тя говори.

Фактът, че децата могат да учат вокали още в майчината си утроба, показва, че те използват още там специфични мозъчни центрове, коментира Патриша Кул. Новородените са най-способните да учат същества. Това им качество не бива да се пропилява, добавя тя

По данни на учените вече на 5-месечна възраст бебетата четат по устните и дори при гледане на нямо кино знаят дали актьорите говорят на техния език или на чужд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари