Деца украсяваха сурвакници в Долна Студена

0

Коледната магия неусетно започна да завладява жителите на Долна Студена.

За първи път в центъра на селото бяха запалени коледните светлини на елхата. Украсата е изключително атрактивна с обособяването на празничен кът. Децата могат да се насладят на шейната  на добрия белобрад старец в очакване на подаръци. Кметът на селото Николай Стойчев зарадва малките палавници като им раздаде торбички с лакомства. Момичетата и момчета изпълниха много стихотворения и песнички преди да грейнат празничните светлини.

Маратонът от празнични инициативи продължи в работилницата за сурвакници. Самодейци от певческите групи „Зорница“ и „Латинка“ от читалище „Пробуда“ за поредна година гостуваха на учениците от „ОУ „Св. Климент Охридски“. Жените показаха на децата тънкости как се украсява традиционната сурвакници. Според тях на дряновата пръчка задължително се закичват бели и червени конци за здраве и берекет, сушени плодове и пуканки – за плодородие. Секретарят на читалищното настоятелство Ивелина Анчева припомни, че на централно място на сурвачката се поставя и златна паричка за успех на всяко начинание. Сурвакарската работилница освен в място на добро настроение с коледен дух се превърна и в открит урок за съхраняване на българските традиции. Самодейките изпълниха и песни, характерни за празнично-обредния цикъл по долното течение на Янтра. След като вложиха много старание и желание да украсят дряновиците, децата изложиха сурвакниците в изложба.

В дните до най-очаквания празник предстоят още много концерти и тържества, изпълнени с многобройни изненади, споделиха от администрацията на кметството в Долна Студена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари