Деца изненадват Стоянка Мутафова в Русе

1
Мутафова има особен сантимент към Русе, тъй като това е родният град на нейния баща
Мутафова има особен сантимент към Русе, тъй като това е родният град на нейния баща

След като във вторник изиграе за 1100-ен път коронната си роля в „Госпожа Стихийно бедствие“ в „Сълза и смях“, великата комедиантка Стоянка Мутафова ще отдъхне едва седмица, преди нетърпеливо да поеме към Русе за първия си ангажимент извън София през новата година.

На 23 януари от 19 часа в Регионалната библиотека в крайдунавската столица голямата актриса ще представи биографичната си книга „Добър вечер, столетие мое“, чийто автор е нейната дъщеря Мария Грубешлиева-Муки.

Мутафова има особен сантимент към Русе, тъй като това е родният град на нейния баща – човека, оказал изключително влияние върху духовното й развитие и един от мъжете, които Стояна най-дълбоко и искрено е обичала. По време на представянето към примата на Сатирата ще се присъедини и нейният братовчед проф. Стефан Вичев – господин на достолепна възраст и изтъкнат местен интелектуалец, който е идеен мотор за създаването на книгата „Константин Мутафов – живот и творчество“. Великолепният том за нашия голям, но позабравен днес писател е издание на Русенския университет. Появата на Стефан трябва да е една от изненадите за актрисата, повдига завесата за „Монитор“ нейният мениджър Евгени Боянов, но Мутафова със сигурност предугажда тази вероятност и това я кара да чака с още по-голям трепет пътуването.

Както при всички срещи с бъдещите читатели на „Добър вечер, столетие мое“, и в Русе героинята на книгата Стоянка Мутафова и авторката Муки ще влязат в залата под прочутите звуци на арията La donna e` mobile от операта „Риголето“ на Верди.

След като двете обожавани от публиката дами представят емблематични фрагменти от книгата, за най-възрастната действаща актриса в света предстоят още сюрпризи. Деца от началните класове от ОУ „Паисий Хилендарски“ ще изпълнят откъси от пиеси, в които тя е създала незабравими роли в течение на дългата си и славна кариера. Така хлапетата ще влязат в образи, принадлежали някога не само на Стояна, а и на

Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Нейчо Попов

Васил Попов и други колоси. Малчуганите са подготвили и друга изненада за Мутафова, за да направят вечерта й незабравима, намеква Боянов.

По думите му, в момента актрисата феномен е в топ форма, представленията на „Госпожа Стихийно бедствие“ навръх Ивановден и „Столетие мое“ на 11 януари в Сатирата са минали отлично при препълнени салони. На 28 януари в компанията на Любо Нейков, Христо Гърбов, Албена Павлова и други майстори на смеха неуморимата Мутафова ще се вихри в „Скакалци“ на Ст. Л. Костов, а, както „Монитор“ вече писа, ще посрещне 96-ия си рожден ден 2 февруари пак на сцената със „Столетие мое“ в Сатиричния театър. Поради големия интерес към това заглавие, то ще се играе и на 17 февруари. „Тя има много жизнен дух, въпреки че тъгува силно след кончината на колегата й Вели Чаушев. Уморява се обаче само от почивката. Спектаклите и срещите с читатели не я уморяват.

Аз, Муки и другите около нея се изморяваме, но не и тя – винаги е в приповдигнато настроение след спектакъл“, казва Боянов. И издава, че през февруари и март предстоят гастроли с книгата и в други областни градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари