Десислава Танева: Ще има кадрови промени, но след овладяване на кризата с африканската чума

0
Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност
Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност Видео: БНТ

Расте напрежението заради заразата. И днес ще има пътни блокади, като се очаква да бъде затворен и част от пътя Варна - Бургас

Предстоят кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с Африканска чума по свинете, когато ни трябват хора на терен. Това коментира в ефира на БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Изказването ѝ е по повод проверката, назначена вчера от главния прокурор Сотир Цацаров в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Танева увери, че ведомството ѝ ще съдейства на прокуратурата и ще се съобрази изцяло с резултатите от проверката.

„Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни“, каза Танева.

Тя добави, че и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%. Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност, допълни министърът.

Междувременно напрежението заради заразата от Африканска чума по свинете продължава вече осмо денонощие.

В района на Крушаре хората отказват да пропускат автомобили по пътя Ямбол - Сливен. За запазване на животните си настояват и жителите на село Безмер. Вчера пътят Варна - Бургас беше затворен за кратко от десетки жители на община Долни Чифлик, отказващи да умъртвят домашните си прасета. Очаква се днес там отново да има блокада, съобщава БНТ.

Очаква се в 9 ч. в петък същите действия да предприемат и жителите на село Тутраканци, община Провадия, допълва БНР. Предишния път, когато в тяхното село имаше африканска чума, те затвориха за кратко пътя край Шкорпиловци. Недоволните са категорични, че в момента във Варненска област няма зараза от африканска чума и затова е нелогично да убиват прасета.

По данни на земеделското министерство повече от 130 хил. прасета са унищожени в следствие на заразата от африканска чума. Около половината от тях са от големите свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата вече са унищожени. В Голямо Враново работата трябва да приключи до неделя. Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта - в село Юделник, са отрицателни.

Последно нов случай при диво прасе беше регистриран в силистренското село Осен вчера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари