Десислава Танева: Не мога да кажа, че държавата се провали с чумата по прасетата

0
Министърът посочи, че хората, които убият сами прасетата си до утре - 2 август, могат да използват месото за лично ползване
Министърът посочи, че хората, които убият сами прасетата си до утре - 2 август, могат да използват месото за лично ползване Снимка: БГНЕС

"Не мога да кажа,че държавата се е провалила с чумата по прасетата", каза днес по bTV министърът на земеделието Десислава Танева.

Като пропуск до момента тя посочи недостатъчното обучение на хората в определени области.

Десислава Танева подчерта, че за да се ограничи понататъшното разпространение на болестта и да бъде изкоренена тя са нужни съвместните усилия на властите и хората. Министърът обобщи, че към момента има 28 огнища на заразата. В тях има пет промишлени свинекомплекса.

Танева каза, че в общо 22 области, където има случаи на болестта и промишлено отглеждане на свине, около тях ще се обособят 20 километрови зони, в които не трябва да остават прасета в лични стопанства. В шест области няма да има такава превантивна дейност.

Министърът посочи, че хората, които убият сами прасетата си до утре - 2 август, могат да използват месото за лично ползване. В моментът, в който започне държавата да ги убива, животните ще се загробват.

По повод коментар, че основните засегнати от мерките са обикновените хора, които гледат няколко прасета, Танева каза, че до момента е наредено ликвидирането на 126 хиляди животни в свинекомплекси и само 526 от лични стопанства.

Земеделският министър обясни, че в Европа чумата по прасетата е тръгнала от Русия през 2000-та година и оттогава се е разпространила в 11 страни, предимно от Източна Европа. До момента, никоя от тях не се е справила с нея. Единствено Чехия е близо до ликвидиране на болестта, защото е умъртвила всички свине в лични стопанства.

Първият случай в България е от 2018 година, когато африканска чума е открита в дива свиня. Десислава Танева подчерта, че оттук нататък, който който иска да гледа прасета, ще трябва да го прави по закон, като има нужните мерки за биосигурност.

В отговор на въпрос, министърът каза, че правителството ще решава дали да отпусне пари за компенсиране на хората с лични стопанства, които трябва да убият прасетата си. Танева посочи още, че от министерството ще продължат активната комуникация в хората.

"Трябва да обясняваме, решение е възможно само, когато има самосъзнание и убеждение на хората", допълни министърът. Според нея част от инициаторите на протеста, който в началото нарече подстрекатели, но се коригира, нямат лични стопанства и прасета и участват в организирането на различни протести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари