Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург

1
Нарушаването на правото на справедлив процес е основание за преразглеждане на присъдата
Нарушаването на правото на справедлив процес е основание за преразглеждане на присъдата Снимка: БГНЕС

Нарушаването на правото на справедлив процес е основание за преразглеждане на присъдата

Осъдената на 6 години затвор за корупция бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева ще заведе дело в Европейския съд за правата на човека. Това каза пред вестник "Сега" адвокатът ѝ Николай Хаджигенов. Засега той се въздържа да разкрие каква точно ще е претенцията пред съда в Страсбург.

Делото "Иванчева" обаче ще се запомни с показното нарушаване на правата на обвиняемите. В мотивите си първата инстанция, макар да определи тежките наказания от 20, 15 и 12 години затвор съответно за Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, признава, че "присъствието на множество униформени, а част от тях и маскирани лица на КПКОНПИ няма законово основание". Съдът приема, че по време на ареста на Иванчева е била нарушена презумпцията за невинността ѝ, която е гарантирана от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както и "публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ". "Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност", приема първата инстанция.

Пред спецапелативния съд адвокат Хаджигенов пледира, че презумпцията за невиновност на подсъдимите е нарушена, а с това е опорочено производството, защото заместник-главният прокурор, а впоследствие и главен прокурор Иван Гешев лично и всички ангажирани в наказателното производство публични лица и политически фигури, както и свидетелят Александър Ваклин са представяли месеци наред пред медиите Иванчева като виновна.

Апелативните магистрати обаче отговориха: "Безспорно презумпцията за невиновност е основополагащ принцип не само в българското национално право, но и в европейското такова. Без значение е за съда, по какъв начин е бил представен определен подсъдим в публичното пространство, а последното не се контролира от съда, нито същият може да се намесва в свободата на словото, да контролира или да държи сметка за публично оповестяване на факти, за субективни лични оценки или израз на медийни нагласи." Съдиите допълват, че принципът за невиновност не е нарушен, защото те са правораздавали само въз основа на закона и събраните по делото.

От сагата ще се запомнят и снимките на Иванчева, водена за лекарски преглед с пранги на краката, както и мизерните условия в килията ѝ за задържане. След обществения скандал по темата, бяха променени правилата за конвоирането, но това не пречи тя да потърси обезщетение от Страсбург.

По закон когато с решение на Европейския съд по правата на човека е установено нарушение, което има съществено значение за наказателното дело, може да се иска неговото възобновяване въпреки присъдата, която вече е в сила. Нарушаването на правото на справедлив процес би било такова нарушение. Често обаче минават години, докато ЕСПЧ се произнесе. Затова дори Иванчева да спечели, това едва ли ще се ползва като основание да се иска възобновяване.

Задържането под стража и домашният арест по време на делото се зачитат като изтърпяна присъда. Така че осъдените ще имат право и да поискат условно предсрочно освобождаване. По закон съдът може да го постанови, когато осъденият е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически поне половината от наложеното наказание.

В случая с Иванчева тя реално е изтърпяла половината си присъда предварително. Съдии обаче обясниха пред "Сега", че няма как веднага да бъде пусната предсрочно, защото не може да представи доказателства, че се е поправила. Те допуснаха, че това може да се случи след около година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари