Десислава Атанасова призовава Нинова да гласува Закона за киберсигурността

0
Нинова вчера пламенно защитаваше във вота на недоверие темата за сигурността, а днес я няма в залата
Нинова вчера пламенно защитаваше във вота на недоверие темата за сигурността, а днес я няма в залата Снимка: БГНЕС / Архив

Правя предложение за прегласуване, с което смятам, че ще дадем шанс на останалите колеги от групата на БСП да влязат в залата и да гласуват, в това число и на Корнелия Нинова.

Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова към БСП в процедура по прегласуване на Закона за киберсигурността на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тя вчера пламенно защитаваше във вота на недоверие темата за сигурността“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Г-жо Нинова и колеги от БСП, гласуваме Закона за киберсигурност, трябва да бъдете малко по-заинтересовани по темата“, се обърна Десислава Атанасова към опозицията.

Припомняме, че законопроектът бе приет без скандали и дебати. Той предвижда установяването на правила, постигането на високо общо ниво на мрежовата и информационната сигурност във всички сегменти на киберпространството, повишаване на сигурността на националните и на частните мрежи и информационни системи на всички нива – граждани, фирми, държавни и бизнес организации, доставчици и потребители на услуги.

По-късно стана ясно, че изцяло новият Законопроект за киберсигурността мина на първо четене в парламента, пише БГНЕС.

Текстовете целят да подобрят и доверието на гражданите и бизнеса в онлайн средата, както и да създаде възможност за по-пълноценно използване възможностите на цифровия свят – социални медии, електронно правителство, електронно обучение и електронно здравеопазване.

С новия нормативен акт вносителите от Министерски съвет изпълняват ангажиментите на страната ни като член на ЕС да въведе в националното си законодателство мерки за високо общо ниво на сигурност на мрежите и информационните системи в съюза. Необходимостта от нов закон е аргументирана с факта, че киберсигурността е регламентирана в редица закони, но не е систематизирана и не отговаря в пълна степен на новите предизвикателства. „В условията на нарастваща и необратима дигитална зависимост, дефицитите в мрежовите информационни системи и липсата на регламентация за ефективната защита на сигурността им водят до компрометиране на основни услуги, спиране на дейности и загуби“, аргументират се вносителите в мотивите си.

С приемането на закона се цели координация между институциите, както и правила за докладване на инциденти в киберсигурността, засягащи административните органи и доставчиците на цифрови услуги.

Законът предвижда и създаване нов орган - Национално единно звено за контакт, както и организацията на Националната система за киберсигурност. Поставят се и стандарти за сигурност, на които трябва да отговарят информационните системи.

От опозицията не подкрепиха законопроекта. „Навлизането на информационните технологии във всички сфери на живота има двустранен характер. От една страна е ползата от по-лесното ползване и управление на различни процеси, а от друга – защитата на комуникационната инфраструктура и данните в системите“, подчерта Тодор Байчев от „БСП за България“.

Според него с предложения законопроект не се решават основни проблеми и не покрива всички уязвими точки в тази област. Тодор Байчев подчерта, че групата на „БСП за България“ ще се въздържи при гласуването и няма да подкрепи законопроекта на първо четене. „Така предложеният законопроект няма да произведе никакво полезно действие, докато не се постави истинският въпрос за прозрачността, независимостта в софтуерния код. Докато това нещо не се случи, ние няма да можем да говорим за каквато и да било киберсигурност“, аргументира се той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари