Десислава Атанасова: Подкрепяме възможността българите да избират начина, по който да гласуват

0
Според Атанасова е постигнат баланс около предложенията за промените в Изборния кодекс и ще има мнозинство за връщане на хартиената бюлетина
Според Атанасова е постигнат баланс около предложенията за промените в Изборния кодекс и ще има мнозинство за връщане на хартиената бюлетина Снимка: БГНЕС

Според Атанасова е постигнат баланс около предложенията за промените в Изборния кодекс и ще има мнозинство за връщане на хартиената бюлетина

Промените в Изборния кодекс влизат днес за окончателно гласуване в пленарната зала на Народното събрание.

Вчера, след три заседания на председателския съвет, парламентарните групи, без групите на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), постигнаха съгласие изборните правила да бъдат включени в днешното пленарно заседание, съобщава БНР.

Изборните правила влизат за окончателно гласуване, след като станаха повод за бойкот на пленарните заседания от ПП и ДБ и за протест пред парламента. Двете парламентарни сили са отказали да подкрепят внасянето им за второ четене и отново са настояли за създаване на временна комисия, която в рамките на един месец да структурира необходимите промени в Изборния кодекс, съобщи след последния председателски съвет вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви по този повод, че "една временна комисия не може да ревизира решения, вече взети от постоянна."

Групите, които са се обединили второто четене да бъде точка втора от днешното пленарно заседание са ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Български възход".

Според Десислава Атанасова е постигнат баланс около предложенията, които ще се обсъждат и отново ще има мнозинство за връщане на хартиената бюлетина и в секции с над 300 избиратели, където се гласуваше само машинно. Т.е. за "възможността българите да избират начина, по който ще гласуват".

Част от предложенията на ГЕРБ, които влизат за окончателно гласуване в пленарната зала, са да отпаднат тъмните стаички, а гласуването с хартия и с машина да се извършва само зад параван, предложението на "Възраждане" да има видеонаблюдение при преброяването в края на изборния ден, на "Демократична България" за широко достъпен код и всеки със заявление до ЦИК да може да получи информацията, както и създаване на звено в Комисията, което да обслужва изцяло въпросите, свързани с машинното гласуване.

Постигнато е съгласие сред мнозинството да се прокара и предложението от машинното гласуване да има хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната избирателна комисия и която накрая да се брои.

ГЕРБ се отказват от закриването на Обществения съвет, от отпадането на район "Чужбина" и промяна от 40 на 100 заявления за разкриване на секция.

Преди промените в Изборния кодекс депутатите ще обсъдят окончателно промените в закона за опазване на околната среда, с които се предлага срокът за регистриране на кладенци, който изтича на 28 ноември, да бъде отложен с още 3 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари