Деси Цонева: Господ спаси баща ми от нещо по-лошо!

0
Дъщерята на покойния журналист сподели какво се е случило малко преди кончината му
Дъщерята на покойния журналист сподели какво се е случило малко преди кончината му

Известният журналист Димитър Цонев почина във Военномедицинска академия 6 дни преди да навърши 57 години.

Той бе настанен там след получен тежък инсулт. Десет дни лекарите се бориха за живота му, припомня 24 часа.

Сутринта отидохме до болницата в 11 часа да ни кажат новините. Бяха ни предупредили, че вчера състоянието му се е влошило. Отидохме и ни казаха, че лека-полека го възстановяват и че трябва да му направят рутинни процедури - смяна на дренажи. При смяната на дренажа в главата му не е издържало сърцето”, разказа дъщерята на големия журналист Десислава Цонева.

Не го очаквахме. Върнахме се от болницата обнадеждени цялото семейство - майка ми, детето, баба ми, брат ми, който има рожден ден. Точно 20 минути преди уговорения обяд за рождения ден на брат ми разбрахме. Аз бях в столичен мол и му избирах подарък. Да се надяваме, че на брат ми, който е кръстен на баща ми - Димитър Цонев, и е единственият Цонев, който може да продължи името, баща ми му предава щафетата на неговия рожден ден. Виждаме го по този начин. Вярваме силно и освен това може би Господ го спасява от нещо по-лошо. В крайна сметка неврологичните увреждания, които е имал, при всички положения щяха да дадат последствия, а той самият не би искал да бъде неподвижен, особен човек, един вид зеленчук, както ги наричат. Но таяхме надежди, че ще се оправи. Бяхме готови да направим всичко за него, както всяко едно семейство. Но Господ си го взе. На рождения ден на брат ми му е спряло сърчицето. Това е животът. Това явно е някакво изпитание, през което нашето семейство трябва да мине. В крайна сметка всекидневно на много семейства им се случват такива неща. Просто когато стигне подобно нещо до теб, се замисляш всъщност какво губиш. Искам да кажа, че той беше най- добрият баща За всичко можех да разчитам на него. Най-голямата подкрепа, най-големият стимул за всичко в моя професионален път. За всичко съм се съветвала с него. Най-добрият татко си отиде”, допълни тя през сълзи.

Цонев бе приет във ВМА на 14 август вечерта, след като се почувствал много зле на връщане от почивка със семейството си във Варна. В болницата бе установено, че е получил голям мозъчен кръвоизлив - хеморагичен инсулт. Причината е спукване на една от няколко аневризми на кръвоносни съдове в мозъка. Състоянието му е много тежко, с опасност за живота. Димитър Цонев през 1992 г., когато става водещ на “По света и у нас” На следващия ден му направиха емболизация - интервенционална процедура, при която спуканата аневризма се “затваря” чрез поставяне на платинени спирали и стент. Интервенцията бе успешна. През цялото време във ВМА Цонев бе в реанимацията - една от най-квалифицираните и с голям опит структури за интензивно лечение у нас.

През всичките 9 дни лечение лекарите не даваха прогнози за изхода от тежкото състояние, тъй като борбата с последиците от мозъчните кръвоизливи е много трудна и във всеки момент са възможни резки обрати. Мнозина успяват да се преборят за живота си, но всеки случай е строго индивидуален.

На 22 август в интервю за БНТ началникът на ВМА ген. проф. Николай Петров обясни, че състоянието на Димитър Цонев остава много тежко и лечението е на етап “борба за живот” с изкуствено поддържане на жизнените функции.

Той уточни, че освен с мозъчния кръвоизлив екипите се борят и с белодробно усложнение - инфекция.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари