Десетки незрящи хора живеят в кошмарни условия

0
Кофи вместо тоалетни, рушащи се тавани, тотална мизерия и хлебарки
Кофи вместо тоалетни, рушащи се тавани, тотална мизерия и хлебарки Видео: NOVA

Десетки незрящи живеят при ужасяващи условия.

Рушащите се тавани, кофи вместо тоалетни и насекоми – в такива условия живеят те. Общежитието за хора с увредено зрение в Пловдив не е ремонтирано от години.

Икона посреща на входа на една от стаите в общежитието, защото там хората вярват, че само Бог не ги е забравил. Там живеят незрящи, които преди са работили в предприятията за работници с намалено зрение. Много от тях остават слепи след трудови злополуки, информира NOVA.

Който успее да задели пари, си прави ремонт сам, което е в разрез с договора за наем. Затова много от хората нямат собствени баня и тоалетна.

На всеки етаж в общежитието има по една обща тоалетна. Много от незрящите обаче не я използват по хигиенни причини. Затова се справят с подръчни средства.

Много от хората, които живеят в общежитието, не пожелаха да застанат пред камерата на NOVA, защото се страхуват, че могат да бъдат изгонени. Наемът за стая е 11 лв. на месец, плюс разходи за ток, вода и сметка за отопление.

Сградният фонд се поддържа от Съюза на слепите в България, който от своя страна получава държавна субсидия. За 2018 г. тя е 628 000 лева. Бюджетът се допълва и от наеми. В съседство на окаяното общежитие име няколко платени паркинга, средствата от които също отиват в централния бюджет на Съюза.

Как се е стигнало до живот в тези примитивни условия – екипът на „Събуди се” ще търси отговори  от Съюза на слепите и Социалното министерство още в понеделник.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари