Десетки микроземетресения разлюляха Югозападна България

0
Повече от 30 микро земетресения са регистрирани след неделния основен трус с магнитуд 4.3 по скалата на Рихтер в Югозападна България
Повече от 30 микро земетресения са регистрирани след неделния основен трус с магнитуд 4.3 по скалата на Рихтер в Югозападна България

Повече от 30 микро земетресения са регистрирани след неделния основен трус с магнитуд 4.3 по скалата на Рихтер в Югозападна България.

Ръководителят на ДепартаментСеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев уточни, че става дума за нормални процеси, информира агенция "Фокус".

По думите му, най-силното земетресение регистрирано в понеделник е с магнитуд около 2.9 по скалата на Рихтер.

Трусът е бил с дълбочина 15 км и е станал в 09.22 часа, а епицентърът му е бил на 5 км североизточно от Сандански. Проф. Ботев коментира, че е възможно процесът да продължи още два –три дни, дори и повече. Проф. Емил Ботев обясни, че микро земетресения са трусовете с магнитут под 3 по скалата на Рихтер. „Регистрирани са повече от 30 микро земетресения, като може би 2 земетресения са с магнитуд над 3”, добави той.

Не е постъпвала информация за усетено земетресение в общината, заяви пред радио Фокус - Пирин Кметът Котев.

Кирил Котев допълни, че след вчерашното земетресение е нормално да има вторични трусове, които са доста по-слаби и едва ли биха могли да бъдат усетени от населението. Кметът на Община Сандански добави, че хората трябва да бъдат спокойни и да не се притесняват, защото е създадена необходимата организация от страна на Общината и обстановката постоянно се следи.

В 11.58 часа в неделя, бе регистрирано земетресение с магитуд 4.3 по скалата на Рихтер с епицентър на 5 км североизточно от град Сандански, след което последва афтършок с магнитуд 3.2.

Земният трус бе с дълбочина 10 км и бе усетен в почти цяла Югозападна България - Благоевградска област, по високите етажи в град София и Кюстендил. Най-силно земетресението бе усетено от жителите на Сандански, Кресна и Симитли.

В районите, в които бе усетено земетресението не бяха подадени сигнали за материални щети и пострадали граждани.

През 2012 г. на същата дата бе регистриран и земният трус с магнитуд от 5.6 по скалата на Рихтер в Перник, който нанесе сериозни материални щети.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари