Десетки хиляди ще останат на улицата след закриването на ТЕЦ Бобов дол

2
Искат ТЕЦ Бобов дол да бъде закрита през 2038 година
Искат ТЕЦ Бобов дол да бъде закрита през 2038 година Снимка: Кирил Фалин, БНР

Искат ТЕЦ Бобов дол да бъде закрита през 2038 година

Становище ще бъде изпратено до Министерството на енергетиката и министър Румен Радев с искане ТЕЦ "Бобов дол" да бъде закрита, но това да стане не през 2026-а, както обявяха от министерството, а през 2038 година. Становището е прието на среща на кметове на общини от Кюстендилско, областният управител, синдикалисти, депутати. Бил е поканен и министър Румен Радев, но той изпратил заместничката си Антоанета Бонева, предава БНР.

Поводът за срещата станал Празникът на миньора, който се чества през август в Бобов дол. Тогава станал и дебат по повод обявената на сайта на енергийното министерство информация от 8 август, че ТЕЦ-овете в Стара Загора, Перник и Бобов дол трябва да бъдат закрити през 2026 година. Участниците в срещата не приемат и изготвените регионални планове за устойчива заетост, трите региона ще получат над 2 милиарда лева общо по Плана за справедливост. Предвижда се енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" да започват работа в балнеологията, туризма, обувната и шивашката промишленост, овощарството, което е напълно неприемливо.

Десетки хиляди и цели семейства в общините Бобов дол, Дупница, Сапарева баня, Кюстендил ще останат без препитание.

"Всички присъстващи на срещата не са съгласни с този проект на териториалния план за справедлив преход. Той е проект все още. Аз не вярвам да остане в такъв вид, защото той е пълен с фактически и всякакви грешки, които може да си помисли човек. От Министерството на енергетиката абсолютно никой не дойде", каза депутатът Радослава Чеканска, която също участва в срещата в Бобов дол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    Възмутен
    Десетки хиляди, сериозно? Много загрижени кметове. В официалния сайт на ТЕЦ БОБОВ ДОЛ са посочени 1000 заети и 300 души към външни фирми. Отделно в търговския регистър за собственик е посочено гражданин на Белиз. Такива ми ти работи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари