Десет отговора за чумата по свинете

2
България е десетата европейска държава, засегната от заразата
България е десетата европейска държава, засегната от заразата

България е десетата европейска държава, засегната от африканската чума по свинете. В повечето от останалите обаче заразата е разпространена само или предимно сред дивите прасета.

Тук вирусът вече засегна сериозно индустриално гледаните животни, а стотици стопани, които отглеждат прасе в двора трябваше да заколят здравите си животни в разгара на лятото. Част от тях не разбират защо го правят, други протестират, обвиняват големите производители. През тази седмица бяха регистрирани още няколко различни случая - край София, региона на Благоевград и Пазарджик, които добавят нови райони в картата на кризата, чийто ефекти дори и от досегашния й мащаб (в почти половината страна) ще се усещат и в следващите години. Някои от тях показват, че хората започват да крият болните животни в опит да избегнат унищожаването на останалите.

"Дневник" обобщи най-важното досега:

Какво заболяване е африканската чума по свинете

Това е силно заразно вирусно заболяване при свинете с бързо разпространение и висока смъртност. Протича с висока температура, рани по кожата, отпадналост, диария и повръщане, ускорен сърдечен ритъм. За вируса няма ваксина, а болестта не подлежи на лечение. Заразяването става чрез пряк контакт с болни животни, чрез замърсени с вируса местообитания, чрез храната, чрез вид кърлежи, които запазват вируса и могат да го предадат в продължение на целия си жизнен цикъл. Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване.

Кога чумата стигна България

За пръв път е диагностицирана в Кения през 1921 г., в Европа болестта навлиза през юни 2007 г. през пристанище Поти в Грузия, а от 2014 г. - в ЕС през границата с Русия и Беларус. За пръв път в България е регистрирана през август 2018 г. в с. Тутраканци, община Провадия, следващият случай е през тази година - през февруари у дива свиня, открита в землището на Девня. Първият случай при домашни свине и географски, и във времето е твърде отдалечен - село Жернов, Плевенско през юли. Само за три седмици заболяването започна да се разпространява по всички възможни начини - чрез домашни животни, отглеждани по селата, чрез диви животни и чрез индустриални свинекомплекси.

Как дойде в България

Според премиера Бойко Борисов - от Румъния, пренесена от небрежни туристи. Изявлението на министър-председателя предизвика дипломатически скандал и Букурещ възрази по всички официални канали, че причината за разпространението на заразата са нейни граждани. Официалните предположения са че преносът на вируса е от глигани, които били способни да преплуват Дунав и да скачат на височина. Неофициалните версии са различни, като не се изключва възможността вирусната инфекция да е тръгнала от заразен фураж.

Опасна ли е за хората

Вирусът на африканската чума по свинете е безопасен за хората, но болното животно е по-податливо на различни болестотворни бактерии. Месото е по-оводнено, по-нетрайно. Разфасованото месо остава заразно, вирусът изчезва при температура 60º за поне 20 минути. Високотермична обработка е и правилото за предпазване от тении, трихинелоза и пр.

Заразни остават и опаковките, ножът, с който месото е рязано, повърхностите, до които се е докосвало и пр. Оттук и репликата на Борисов за румънските туристи, които пренесли заразата чрез пикници край пътя.

Всъщност единствената опасност може да дойде от лошо съхранено месо - дълбоко замразеното остава преносител на вируса на чумата, а консервирането му в буркани изисква предварителна топлинна обработка и продължителна стерилизация, както и месото на здравите животни, впрочем, за да не се развали.

Вижте на интерактивната карта, изготвена от Българската агенция за безопасност на храните, къде са огнищата.

Защо се разпространи

Основна причина е небрежността и подценяването на мерките за биозащита. Така например, човек, разхождал се в гората, може да занесе заразата в собствения си стопански двор или във фермата, в която работи, чрез обувките и дрехите си или чрез колелата на автомобила си. Освен това голяма част от прасетата в малките стопанства и в дворовете на хората не се регистрират, въпреки, че това е задължително, а така властите нямат официална информация за тях. В последно време зачестяват съобщенията и за неправилно загробени животни, захвърлени части от трупове в дерета и водоеми и дори във водите на Струма.

Кого засяга

На първо място - големите свинекомплекси, които в България са 65. От тях досега са засегнати 5, което означава унищожаване на 126 хил. животни. Проблемът е за селските жители, които отглеждат животни в дворовете си за лична консумация и най-често не ги регистрират.

Как действат властите

При установен случай на заболяло домашно животно се определя трикилометрова предпазна зона около огнището, в която всички налични животни се унищожават. Следва почистване и дезинфекция. В десеткилометрова зона животните се преброяват, взимат се кръвни проби и се провеждат ежеседмични клинични прегледи. На областно ниво се забранява транспортирането на домашни животни и организирането на пазари за тях. При установен случай на заболяла дива свиня се определя инфектирана зона с площ 200 кв. км, а мерките за биосигурност се увеличават.

Колко са свинете в страната

За това какво знаят властите по темата е показателна официалната статистика за броя на свинете в задните дворове - по данни от сайта на БАБХ те са едва 3700 в цялата страна. Популацията от диви свине се изчислява на около 95 хил. В свинекомплексите те са 460 хил., а в по-малките фамилни ферми - 24.5 хил животни.

Ще поскъпне ли свинското месо

По данни на Националния статистически институт средно всеки българин изяжда 10.5 кг свинско месо годишно без колбасите и каймата. По-голяма е консумацията единствено на птиче месо - 11.4 кг на човек. Според изчисления на специалиста по икономика на селското стопанство Николай Вълканов от "Интелиагро", публикувани в "Сега", местното производство задоволява 37% от вътрешното търсене като една пета от него вече е ликвидирана. Предварителна прогноза на председателя на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев щетите могат да достигнат до 2 млрд. лв. при най-песимистичния сценарий. Вълканов оценява загубите между 60 и 300 млн. лв. според различните сценарии. За домакинствата поскъпване от 10% би излязло по 33 лв. годишно повече разходи, пресмята той.

Докога ще продължи?

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че хората ще имат възможност отново да отглеждат свине шест месеца след овладяването на заразата. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари