Депутатите задължиха Христо Хинков да отчете разходите по създаването на детска болница

0
Искат здравния министър да им представи отчет за свършеното в седем дневен срок
Искат здравния министър да им представи отчет за свършеното в седем дневен срок Снимка: БГНЕС

Искат здравния министър да им представи отчет за свършеното в седем дневен срок

Парламентът задължи министъра на здравеопазването в седмичен срок да представи отчет за постигнатите резултати и разходваните средства за дейностите по създаване и изграждане на Национална детска болница.

Това стана с гласувания проект на решение за необходимите действия за изграждане, оборудване, пускане в експлоатация и кадрово обезпечаване на Националната детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД. Вносители на проекторешението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Костадин Ангелов, Джевдет Чакъров, Васил Пандов и Александър Симидчиев. Проектът е внесен на 21 декември 2023 г. Решението бе гласувано единодушно със 166 гласа „за“, пише БТА.

Първа точка от решението задължава министъра на здравеопазването да представи такъв отчет, изготвен след целия одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за дейностите за създаване, изграждане и оборудване на Национална детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД. Приетият текст задължава в 30-дневен срок от приемането на това решение, министърът на здравеопазването да представи на Народното събрание план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на Национална детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД, отговаряща на действащите стандарти за качество в областта на детското здравеопазване в Европейския съюз, включително програма за кадрово обезпечаване на структурите и звената в Националната детска болница. След представянето на плана на Народното събрание, министърът на здравеопазването ежемесечно предоставя на комисията по здравеопазването доклад за неговото изпълнение, предвижда гласуваното решение. Според текста му в срок до един месец след приемането на решението, министърът на здравеопазването създава специализирана интернет страница, на която да се публикува цялата информация, свързана с изграждането на Национална детска болница.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС посочи като вносител, че през месец декември е имало среща с представителите на Обществения съвет за изграждането на болницата, на която са присъствали всички съвносители. Той посочи, че приемането на подобно решение има една основна цел, а именно да даде ясен знак, че Народното събрание и всички в тази зала, са твърдо решени Националната детска болница да стане факт. По думите му решението е навременно и с неговото приемане се дава знак за консенсус за изграждането на детска болница в България.

Иван Ченчев от „БСП за България“ заяви, че подкрепя казаното от името на вносителя. Той попита, като е толкова спешно и се предвижда седемдневен срок за представянето на отчет от здравния министър, защо решението не е взето веднага след коледната ваканция на депутатите. По думите му въпросът със сроковете е интересен. Ченчев настоя, че трябва да има ясно записан срок, за да може този проект да се случи. Депутатът отбеляза, че Министерският съвет е взел едно решение да отпусне 100 милиона лева за изграждане на Националната детска болница и до момента изобщо не се знаело какво се е случило с тези пари, докато във въпросната „Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД се харчели пари за заплати, секретарки, служители. Костадин Ангелов отговори, че оптимистичните срокове за изграждане са около четири-пет години, но има и песимистични срокове – седем-осем години. Едно такова строителство има закони, които трябва да бъдат спазени, обясни депутатът от ГЕРБ-СДС.

Джевдет Чакъров от ДПС заяви, че има огромна потребност от Национална детска болница, създаването на която се е обсъждало още в първия мандат от управлението на НДСВ през 2001 г. И досега всичко е в рубриките коментари и критики, каза Чакъров. Той апелира да има национален консенсус по темата и да бъдат направени конкретни предложения и бележки. Той посочи, че е крайно време страната ни да бъде на европейско и световно ниво при осигуряването на здравна помощ за децата в рамките на нашата страна, а не да бъдат изпращани за лечение в чужбина. Важно е да се постигне крайната цел – да имаме такава Национална детска болница.

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ заяви, че ще подкрепят това решение и отбеляза, че едва ли има човек в тази зала, който е против. Той постави въпроса защо Народното събрание трябва да се занимава с темата. Явно е, че в държавата няма структура, която да се грижи за строежа на една детска болница. Кой всъщност строи държавните болници, попита депутатът и отбеляза, че вероятно такива в последните години не са строени, но за сметка на това се строят частни болници. Според него най-логично е човек да си помисли, че това трябва да е Министерство на здравеопазването, но в него по думите на Чорбанов нямало дирекция, която да се занимава с капитално строителство и няма структура, която да строи болници. По думите на Чорбанов явно, в Министерския съвет няма човек, който да се заеме директно с една такава кауза и затова следва такова решение да бъде предложено от всички ръководители на парламентарни групи. Излиза, че в тази „не-коалиция“ си нямат доверие на изпълнителната власт, която да направи така, че тази болница да бъде построена и затова има такава инициатива от „Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД. Излиза, че няма кой в изпълнителната власт да контролира тази структура, добави той. Чорбанов коментира, че ако всички проблеми, касаещи изпълнителната власт, биват решавани от Народното събрание, то тогава би било редно да се закрие Министерският съвет и всяка една ресорна комисия да изпълнява функция на министерство.

Костадин Ангелов отговори, че пробойната се е получила, когато е трябвало да се координират усилията на няколко министерства. По думите му това решение не е знак, че нямаме доверие в МС, а е знак, че няма доверие в Министерство на здравеопазването. Много министри не направиха нищо за този проект, някои сключиха договори за обследване на терени, други изобщо не работиха по проекта, а някои имаха основната задача да спрат този проект и с писмо го спряха, коментира Ангелов.

Васил Пандов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) отбеляза, че това е една от каузите на коалицията. Ние ще подкрепим това решение, защото то създава по-голяма прозрачност. Една от големите спънки досега е именно липсата на прозрачност и диалогичност. Този проект на решение е резултат от срещите проведени с Обществения съвет, където представителите на НПО организациите ни информираха, че процесът в момента се развива, но нямат нищо против народните представители също да следят процеса. Относно сроковете, Пандов посочи, че финансово няма никакви рискове и от инвестиционната компания са дали отчетите си. Тази компания има сайт, добави Пандов и посочи, че според данните от него вече е сключен споразумение за изготвяне на техническо задание за строителството на болницата, отчуждителните процедури са приключили. Това, което ние трябва да гарантираме след приемането на това решение, че тази текуща информация, няма да бъде картотекирана, а ако има някакъв проблем, ние ще реагираме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари