Депутатите решиха: НИМХ отива в МОСВ

0
Въпреки протестите, народните представители приеха текстове от Закона за водите на второ четене
Въпреки протестите, народните представители приеха текстове от Закона за водите на второ четене Снимка: БНТ

НИМХ отива в МОСВ.  Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за водите на второ четене

Основното тяло на законопроекта предвижда преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите, предаде  БГНЕС.

 Съгласно текстовете Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2016-2021 г. и Плановете за управление на речните басейни за периода от 2016-2021 г. се прилагат до приемането на актуализирани планове

В рамките на дебата бяха засегнати и двете основни теми на законопроекта, като все още не са приети всички текстове от доклада.

По време на дебата Младен Шишков от ГЕРБ - СДС заяви, че по време на Комисията по околна среда и води са били предложени допълнения, които членовете на комисията е трябвало да решат дали са допустими. "Текстове, които нито бяхме виждали, нито имахме официална информация, те не фигурираха в доклада. В хода се оказа, че те са преписани от Закона за държавния бюджет и се отнасят до изместването на НИМХ от МОН към МОСВ. На практика ни беше предложена сериозна реформа чрез преходни и заключителни разпоредби без предварително да бъдем уведомени. През последните години отнесохме не малко критики в това, че се внасят законопроекти в спешен порядък", каза още Шишков. По думите му два месеца по-късно тези "порочни" методи се повтарят, но се повтарят по скандален и ужасяващ начин.

От своя страна депутатът от ИТН Андрей Чорбанов подчерта, че мястото на НИМХ е именно в МОСВ.

"В нашето заседание имаше и е една друга цел да бъдат актуализирани плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения", каза председателят на Комисията по околна среда и води и народен представител от "БСП за България" Манол Генов.

Министърът на околната среда Борислав Сандов заяви, че забавянето на плановете за речните басейни и за управление на риска от наводнения е в основата на ситуацията, защото се "гасят пожари", "запалени" от управлението на ГЕРБ. По думите му плановете е трябвало да се случат, но изборът на консултант, процесът за изработване на критерии, начинът, по който се е реализирал този проект, е довел до това да няма проект, който да може да се подложи на обществено обсъждане, за да се финализира. "Заради това нещо имаме и наказателна процедура", каза още Борислав Сандов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари