Депутатите отхвърлиха създаването на държавни денонощни аптеки

0
Народното събрание подкрепи проследяването на лекарствата
Народното събрание подкрепи проследяването на лекарствата

Народното събрание подкрепи проследяването на лекарствата

Със 177 гласа „за“ депутатите единодушно приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесен от ГЕРБ, с който се задължава Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ежедневно да предоставя на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) свързания код на медикаментите, чрез който се идентифицира името, общоприетото наименование, фармацевтичната форма, концентрацията, размера на опаковката и вида опаковка. За това информира Zdrave.net.

Според депутата от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов нормативните промени целят повишаване проследимостта на наличните количества лекарствени продукти в България от страна на държавните институции и създаване на възможност за ограничаване на съществуващите недобри практики за нерегламентиран паралелен износ. Запълва се и съществуващата нормативна празнота по отношение обмена на данни и информация между различните информационни системи и регистри в областта на лекарствените продукти.

Със Законопроекта се предвижда кодът да се подава към ИАЛ от притежателите на разрешение за употреба, както и от притежателите на разрешение за паралелен внос. НСЦРЛП пък ще осигурява свързаност на националния номер за идентификация на лекарствения продукт с кода на продукта в Позитивния лекарствен списък. Медикаментите, за които не е предоставена на ИАЛ информация за кода на продукта, ще бъдат изключвани от Позитивния лекарствен списък и няма да се заплащат с публични средства, а нарушителите ще бъдат наказвани с административна санкция от ИАЛ.

С 58 гласа „за“, 29 „против“ и 46 „въздържал се“ народните представители обаче отхвърлиха законопроекта за изменение на ЗЛПХМ на „Възраждане“, с който се предлагаше да се създадат държавни областни денонощни аптеки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Говедар
    Предателската сглобка е престъпна организация целяща да унищожи България за няколко месеца, а след това всеки по остеовите. Евроатлантическия режим ще бъде обявен за пресъпен и геноциден, хората които ни го натресоха ги чака Белене!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари