Депутати искат да разрешат вноса на ГМО в България

0
България против забраната за ГМО продукти
България против забраната за ГМО продукти

Според регламент на Европейския съюз, която беше замразена в последните 4 години, всяка държава трябва сама да реши дали на територията й могат да се внасят гено-модифицирани храни и фуражи, стана ясно по време на парламентарната комисия по земеделие и храни, в която участие взе и зам.-министър Цветан Димитров.

След проведени срещи с животновъди, както и с техните колеги от Румъния и инициирани работни групи в Министерство на земеделието се е стигнало да мнението, че забрана за ГМО фуражи и храни у нас небива да бъде налагана. Според земеделци вносът на гено модифицирани храни и фуражи не е опасен като оглаждането им, което уврежда земята. Ако страната ни обаче забрани вносът им, това ще повлияе негативно върху производителите ни, защото съседните ни страни ще купуват евтин ГМО фураж и продукцията им  ще е на по-ниски цени. Това ще засегне основно сектори като мляко, месо и яйца, обясни зам.министърът.

Цветан Димитров заяви, че България вече е имала тримесечен срок, в който е трябвало да изпрати становището си по въпроса и че това не едва началото на дебата, но ако забраним вноса на ГМО ще се превърнем в “Остров на глупаци“, които не искат да се грижат за фермерите си.

Според депутатите ако забраним вноса на ГМО ще нарушим основните правила на ЕС, според който не трябва да възпрепятстваме свободното движение на стоки.

В полза на този теория се обяви и служебният министър от кабинета Близнашики проф. Иван Станков, който заяви, че небива да се ограничават фермерите, затова няма как ние единствени в Европа да забраним вноса на ГМО, но напомни, че у нас няма среда за научни изследвания за лошото влияние на такива продукти, а пък проф. Светла Бъчварава го допълни, че изследванията върху хора са напълно забранени.

Проф. Бъчварова каза още, че предмет на свободно движение в Европа са около 38-39 ГМО продукта, а още 56 чакат своето одобрение, а гено-модифицирана царевица отглеждат само 4-5 страни в Европа, сред които Испания. Очаква се обаче и Румъния да се присъедини към държавите садящи от забранената царевица, което пък ще застраши потребителите у нас и затова трябва да бъде въведено законодателство за етикетирането на продукти произведени с такива суровини и да бъдат въведени специални етикети за месо от животни, които са хранени с ГМО фуражи, за да се защити интереса на потребителите, както и да има ясно представа дали това се е случвало в други държави, откъдето местните продукти се внасят.

В крайна сметка депутатите решиха да изпратят становището си на Европейската комисия, но с рамкова позиция, в която България ще има правни основания да наложи мораториум ако това уврежда интересите й, както беше наложена забрана за износ на дървесина в началото на тази година.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари