Деница Сачева станала член на ГЕРБ, след като не я приели в ДСБ

0
Сачева се превърна в царица на "бисерите" след тазсутрешното интервю по bTV
Сачева се превърна в царица на "бисерите" след тазсутрешното интервю по bTV Снимка: БГНЕС

Социалният министър Деница Сачева е кандидатствала за членство в ДСБ, но не е била приета в партията. Впоследствие е кандидатствала в ГЕРБ и вече е неин член

Това разказа тя в интервю пред bTV, в което водещият я върна към нейни реплики от 2013-а и 2014 година, когато като кандидат за депутат от ДСБ тя критикува ГЕРБ, пише  OFFNews.

"Аз съм член на партията, така че очевидно съм приела политиките на партията. Станах член миналата година, 2019-а. Искам да се занимавам с политика и 2013 година ясно съм заявила, че искам да се занимавам с политика. Тогава бях кандидат за народен представител от ДСБ, участвах в предизборната кампания изцяло със собствени средства. Подадох молба за членство в ДСБ, не бях приета в ДСБ. Мислите ли, че отказът на Радан Кънев примерно да ме приеме в партията би трябвало да бъде достатъчно основание за мен да не се занимавам с политика? През всички години, в които съм се занимавала с политика винаги съм работила в дясното пространство и винаги съм работила по отношение на политики, които вярвам, че са полезни и нужни на хората.

Аз кандидатствах за членство в ГЕРБ и съответно бях приета. Това беше моето решение да кандидатствам там, бях приета, работя, правя политики, в които вярвам", каза Сачева.

Първата реплика, към която я върна водещият Антон Хекимян, е: "Директори на общински и държавни фирми по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, за да запазят работата си. Така наречената подкрепа за ГЕРБ се основава на страх и репресии".

"Да, изричала съм тези думи в предизборната кампания през 2013 г. по конкретен повод и за конкретни хора, които вече не са част от политическа партия ГЕРБ", каза по този повод Сачева и отказа да ги назове с обяснението: "Не говоря за личности, не ми е това приоритетът. Политиката е свързана с идеи. Ние се отдалечаваме от това, защото постоянно говорим за личности и по този начин губим енергията и времето на хората. Не мисля, че хората се вълнуват от това".

Втората цитирана реплика, също от 2013 г., като кандидат-депутат от ДСБ бе: "Национализацията на резерва на Здравната каса е едно от явленията, които характеризират ГЕРБ по-скоро като комунистическа партия".

"Смятам и до ден днешен, че има две грешки, които бяха допуснати в здравеопазването. Първо, национализацията на този резерв, защото това беше неправилно действие от страна на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, и също смятам за неправилно това, че бяха закрити доброволните фондове за здравно осигуряване, нещо, което включително и част от депутатите от ГЕРБ също характеризират като грешка", каза Сачева в отговор на въпроса стои ли още зад тези си думи.

"Политиките, които провеждам, са в полза на хората. Не се срамувам, че съм работила за това учителите да получат двойни заплати. Нямам никакъв проблем с това, че 40 хил. деца бяха върнати в клас", допълни тя, напомняйки времето си като образователен зам.-министър.

Днес тя заяви, че ГЕРБ е дясна партия, а през 2014 г. казва: "Не приемаме ГЕРБ като представител на дясното. Нека споровете за това дали ГЕРБ е дясна партия, или не да се основават само на фактите, а не те какво казват или как се самоопределят. Да направим преглед какво е направила партия ГЕРБ и какви десни решения бяха взети в областта на икономиката, бизнеса и здравеопазването".

Коментарът ѝ за това бе: "Нека. Ние сме 2020 г. и почти на прага на 2021 г. Разбира се, че съм ги казвала (тези думи). Всички думи се казват в конкретен контекст, по конкретен повод и за конкретни неща. Не става въпрос за промяна на мнение, става въпрос за фактология. Колко души от политическа партия ГЕРБ напуснаха партията или бяха отстранени заради корупция? Дори за съмнения за корупция. Нещо, което нито една друга партия не прави, нали? Какви са фактите по отношение на икономическото състояние на страната, на безработицата, на БВП. Какви са фактите? Ако фактите се променят, трябва ли да стоите на същото мнение?

От момента, в който работя, няма нещо, от което да се срамувам."

Тя бе попитана и за следните думи на Христо Иванов по неин адрес: "Никога не съм му (на премиера Борисов) казвал, че го обичам, това е човек, който лъже в абсолютна самозабрава и си измисля неща. Бърка ме с Деница Сачева очевидно."

Обичате ли Борисов - попита Хекимян, а Сачева отвърна:

"Чувам, че господин Христо Иванов в доста от своите изяви споменава моето име. Аз не мога да му отвърна със същото, защото той не е толкова често в моите мисли. Изобщо разговорите с дъх на яхния в публичното пространство изобщо не са мой специалитет. Смятам, че това е недостойно поведение - опитът да заеме героична поза Христо тогава, когато е дезертирал от отговорност на мен поне не ми прави впечатление".

Репликата за "разговори с дъх на яхния" пък вдъхновиха нова протестна инициатива, озаглавена "Масово ядене на яхния пред Министерството на труда и социалната политика", насрочена за тази вечер.

Според нея случилото се вчера насилствено изкарване от парламента на майки на деца с увреждания и представители на "Изправи се.БГ" на Мая Манолова е "политическата злоупотреба с кауза", която определи като "наистина възмутителна". Според нея целта е била някои хора "да влязат в медиите и да получат своя рейтинг". На въпроса кои са тези хора обясни, че "майките са заедно с "Изправи се.БГ", които са заявили, че ще участват в следващите парламентарни избори".

Сачева отново категорично отрече в правителството да се обсъжда вариант за оставка въпреки протестите, които продължават повече от два месеца.

"Не, не се обсъжда този вариант. Обсъждат се теми, които са от обществен интерес, каквито са Изборният кодекс, проектът за нова конституция, актуализацията на бюджета, проекта на бюджет за следващата година. (...) Нашето време е определено от конституцията и то се нарича мандат."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари