Деница Сачева: Последните няколко дни има ръст на регистрираните безработни

0
Според социалния министър често бизнесът не си дава сметка, че може да комбинира мерките и да използва различни за различните категории работници
Според социалния министър често бизнесът не си дава сметка, че може да комбинира мерките и да използва различни за различните категории работници Видео: bTV

Възможно е някои да се регистрират заради помощта за родители на деца до 14 г., коментира социалният министър

В последните няколко дни има ръст на регистрираните безработни. Това обяви  социалният министър Деница Сачева пред bTV.

По думите ѝ една от причините е затварянето на бизнеси, които не мислят, че ще могат да продължат дейността си след Нова година. Възможно било причина да е помощта за грижа за дете до 14-годишна възраст, което учи онлайн или не ходи на градина заради мерките или карантина. Подадени са 21 хил. такива заявления, обяви министърът.

Тя напомни, че за тази помощ не е нужно да си безработен, определящ е подоходният критерий – 915 лв. на член от семейството. Отпускат се 610 лв. на месец, за три седмици – 480 лв., уточни Сачева.

Тя напомни също, че вече е увеличен размерът на безлихвения заем за самоосигуряващите се – от 4500 лв., и отчете, че до момента такъв заем са изтеглили близо 6000 души.

За туристическия бранш, който не е затворен, но на практика не работи заради затворените ресторанти, Сачева обяви, че те могат да използват мярката „80/20“.

Според социалния министър често бизнесът не си дава сметка, че може да комбинира мерките и да използва различни за различните категории работници.

Тя коментира и преместването на децата от социалните домове в Стара Загора и обяви, че те ще останат в тях до края на учебната година, а след 30 юни поетапно ще бъдат изведени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Къде мога да те видя?
- В галерията ми със снимки.
- Имах предвид отблизо...
- Зумни...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари