Деница Сачева: Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение

1
НА ЖИВО: Брифинг в Министерски съвет
НА ЖИВО: Брифинг в Министерски съвет

„От началото на извънредното положение до сега имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа. Това са безработни лица, хора освободени от работа, хора които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистразция с цел получаване на помощи".

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в МС, предава NOVA.

От тях 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, а 9830 са тези, коти са намерили работа от началото на извънредното положение.  

За последните 20 дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 различни заявления. Всички срокове действат автоматично и се удължават автоматично. Хората с изтичащ ТЕЛК или НЕЛК, така и тези, които имат право да ползват различни социални помощи, трябва да знаят, че сроковете се удължени до края на извънредното положение. Не е нужно да ходят в съответните служби“, поясни Сачева.

Средно в бюрата по труда трябва да се обслужват около 4000 души дневно. Надявам се да проявим разбиране към извънредното натоварване, на което те са подложени. Във всички областни градове ще бъде осигурена полиция, която да следи за реда по време на опашките. В много от градовете открихме и допълнителни офиси, за да могат хората да се обслужват максимално бързо. Безработните могат да ползват различни консултации за издаване на служебни бележки и възстановавяне на регистрации", поясни министърът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари