Ден за размисъл преди втория тур на изборите

0
Тази неделя избираме кметове в 97 общини, 377 кметства и 31 района
Тази неделя избираме кметове в 97 общини, 377 кметства и 31 района Снимка: БГНЕС

Днес е ден за размисъл преди втория тур на изборите за местна власт.

В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация.

Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от Екзитпол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат до приключването на изборния ден в 20.00 часа на 3 ноември.

Сигнали и жалби за нарушения се приемат в общинските комисии и в ЦИК.

Сигналите  свързани с търговия на гласове и за нарушения срещу избирателните права на гражданите се подават към МВР и прокуратурата.

Тази неделя на втори тур избираме кметове в 97 общини, 377 кметства и 31 района. В три кметства на балотаж ще се явят по трима кандидати, тъй като вторият и третият са получили равен брой действителни гласове на първи тур. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово. Ако двама кандидати получат равен брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори.

На втория кръг от изборите също ще има квадратче „Не подкрепям никого“, което се счита за действителен глас за избирателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него, обясни през седмицата говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари