Ден на траур в босненската Република Сръбска

2
Причината е кървавата терористична атака край Москва
Причината е кървавата терористична атака край Москва

Причината е кървавата терористична атака край Москва

Ден на траур е обявен днес в босненската Република Сръбска заради кървавата терористична атака край Москва, при която над 130 души загубиха живота си, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА.

Решението е взето от правителството на Република сръбска на телефонно заседание.

След края на войната в Босна през 1995 година страната е разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят предимно босненски мюсюлмани и хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик е известен с твърдолинейния си сръбски национализъм и проруска позиция. През февруари Додик се срещна с Путин в град Казан, Северозападна Русия, тази седмица сградата, в която се помещава резиденцията на президента Милорад Додик, бе осветен в цветовете на руското знаме в чест на победата на Владимир Путин в президентските избори в Руската федерация.

Знамената на институциите в Република Сръбска са спуснати наполовина, а телевизионното и радио съдържание, както и всички спортни и развлекателни събития, планирани за днес, са адаптирани към Деня на траур, съобщиха от службата за връзки с обществеността на правителството на Република Сръбска.

„По този начин искаме да отдадем почит към невинните хора, които бяха убити при терористичната атака в Москва, и да покажем солидарност с приятелския народ на Русия“, написа вчера Милорад Додик в профила си в социалната мрежа Екс.

В петък нападатели откриха безразборна стрелба срещу посетители в концертната зала "Крокус сити хол" в покрайнините на Москва, при което по информация на властите бяха убити 133 души и повече от 100 бяха ранени. Терористичната групировка "Ислямска държава" вчера публикува снимки на предполагаемите нападатели, след като пое отговорност за атаката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари