"Демократична България" вече търси подкрепата на президента за третия мандат

0
Имаме много задълбочена дискусия и ясна представа за формулата, по която може да бъде реализиран третият мандат, заяви Христо Иванов
Имаме много задълбочена дискусия и ясна представа за формулата, по която може да бъде реализиран третият мандат, заяви Христо Иванов Снимка: ДБ

Имаме много задълбочена дискусия и ясна представа за формулата, по която може да бъде реализиран третият мандат, заяви Христо Иванов

В ДБ съвсем се обезсърчиха, че правителство може да бъде съставено с мандата на ПП, и вече сериозно планират какво да предприемат за третия мандат. Известно е, че втория ще получи ГЕРБ-СДС, но хората на Бойко Борисов отдавна заявиха, че веднага ще го върнат. Сега десните смятат, че е възможно президентът Румен Радев да им връчи третия мандат, и поискаха неговото съдействие, за да успеят да го реализират.

Всичко това стана ясно на специален брифинг в парламента, който дадоха тримата лидери на ДБХристо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, пише вестник СЕГА.

Иванов посочи, че е в интерес на страната да има редовно правителство, и десните все още очакват „Промяната“ да го направи. В същото време обаче, той съобщи, че партиите в ДБ са провели разговори помежду си за възможността евентуално да им бъде връчен третият мандат. Идеята, до която са достигнали, е, че ако това се случи, ще очакват от президента да проведе нов кръг от политически консултации. Както е известно, разговорите, които Радев организира за първия мандат, се провалиха, тъй като ПП и БСП отказаха да се явят. Водачите на ДБ обаче отидоха.

ДБ е готова, ако й бъде даден третият мандат, отговорно и диалогично, с поглед върху националните приоритети, да направи възможното за съставяне на правителство“, заяви Иванов. По думите му, десните са доказали, че могат да водят диалог, и ще се придържат към този подход и занапред, за да не бъде хвърлена страната в криза.

Съдействието на Радев изглежда е ключово за десните, защото и Атанас Атанасов наблегна, че ДБ очаква нови консултации. Той изтъкна, че така държавният глава ще „може да установи коя е тази политическа сила, която има способността чрез диалог да намери мнозинство за съставяне на правителство“.

Десните увериха, че разполагат с „идея за формула“ по какъв начин да бъде реализиран третият мандат. А разговорите смятат да започнат със същия кръг от партньори както досега – с ПП и БСП.

В ГОТОВНОСТ

От ИТН, които влязоха в тежка конфронтация с партньорите си от бившата четворна коалиция, сега демонстрират готовност да работят с тях за третия мандат. „Която и партия да получи третия мандат, няма да подходи по глупавия начин на ПП и ще отправи покани към бившите си коалиционни партньори“, обяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов пред журналисти в парламентарните кулоари.

Той изтъкна, че партията му няма проблем с формацията ПП, а само известни различия, което било нормално за различни политически сили. „Проблемите се казват Асен Василев и Кирил Петков. Заради едноличните решения, които взимаха, и нарушаването на коалиционното споразумение от тяхна страна, те развалиха коалицията. Аз не разбирам защо казват, че ние сме я развалили“, коментира Йорданов. По думите му, „сега нещата са зачистени и теоретично на третия мандат могат да се водят формални разговори“ - но без Петков и Василев като бъдещи министри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари