„Демократична България" със сигурност ще има евродепутат

0
Официалните данни на ЦИК показват, че коалицията е много над бариерата с резултат от 7.2%
Официалните данни на ЦИК показват, че коалицията е много над бариерата с резултат от 7.2%

ГЕРБ печели 30.76% от гласове, а БСП – 25.32%. Това показват резултатите на Централната избирателна комисия при преоброени 51 процента от протоколите на секционните избирателни комисии.

ДПС е трета политическа сила с резултат от 12.78%, следва ВМРО с 8.23%.

Големият въпрос в неделя вечерта беше дали проевропейската коалиция "Демократична България“ ще прескочи бариерата и ще изпрати представител в Европейския парламент. Официалните данни на ЦИК показват, че коалицията е много над бариерата с резултат от 7.2%, пише mediapool.bg.

Това означава, че пет формации със сигурност ще имат представители в Европейския парламент.

Много под бариерата от 5.88% е “Воля“  с резултат от 3.59%. Седма политическа сила в страната е осъдената на 20 години затвор за искане на подкуп Десислава Иванчева с 1.78%. Тя бе под домашен арест през голяма част от предизборната кампания и постигна по-добър резултат от партии в управлението на страната като “Атака“ и “НФСБ“.

ГЕРБ печели в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Перник, Пловдив, Пловдив – област, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, София – област, Стара Загора, Хасково и Шумен

БСП е първа сила във Видин, Добрич, Монтана, Пазарджик, Плевен и Ямбол. ДПС печели в Кърджали, Търговище и Разград.

В много градове от страната ВМРО е трета политическа сила. “Демократична България“ печели изборите в чужбина, където събира 28.68% от гласовете. В страната коалицията записва най-добър резултат в София, където е трета политическа сила след ГЕРБ и БСП. Над 40% от гласовете за проевропейската коалиция идват от столицата, показват данните на ЦИК.

Все още няма официални данни за разпределението на мандатите в Европейския парламент. Избирателната активност към 17.30 часа е била 26.22%. Общо 1.683 милиона българи са гласували към този час.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари