Делян Добрев: Асен Василев е посетил "Лукойл" в почивен ден

0
Депутатът от ГЕРБ е озадачен от поведението на финансовия министър
Депутатът от ГЕРБ е озадачен от поведението на финансовия министър Снимка: Facebook

Депутатът от ГЕРБ е озадачен от поведението на финансовия министър

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е посетил в почивен ден централата на „Лукойл“. Той е отишъл там с личния автомобил на изпълнителния директор на компанията Александър Величков. Това разкри депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той заяви, че Величков е потвърдил, че такава среща е била осъществена. „Когато го попитах, той не отрече. Само каза, че не е било на този ден, който посочих. Какво прави финансовият министър в кола на „Лукойл“ и в централата на „Лукойл“ в почивен ден?“, попита Добрев и добави, че Василев както винаги ще отрече всичко.

Депутатът от ГЕРБ също така е озадачен от поведението на Василев и Кирил Петков, които в момента продават „Лукойл“. „В какво качество го продават, това е частна компания? Озадачен съм“, добави Добрев пред bTV, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че България вече не внася руски петрол, но не е настъпил апокалипсис, както са плашели премиера акад. Николай Денков и министър Василев.

Всичките руски опорки, които повтаряха Денков и Василев, се оказаха само опорки. Но през това време милиардите изтекоха в Русия. Година и половина ни лъжеха за да защитават руските интереси“, заяви депутатът от ГЕРБ и добави, че в МС се намират истинските виновници, които облагодетелстваха Русия. Добрев припомни, че винаги когато е ставало дума за премахването на дерогацията на „Лукойл“, Денков е заплашвал да хвърли оставка.

Той обвини финансовия министър, че е оставил родната енергетика без пари, като по този начин е унищожил възможността тя да се развива. Като следствие от това от голям износител на ток, от тази година България се е превърнала във вносител. „Василев източи 3,5 милиарда лева от печалбите на енергийните дружества. Тези пари бяха изхарчени за попълване на дупките в бюджета. С източването на парите българската енергетика не може да се развива и да инвестира“, подчерта Добрев.

Депутатът коментира и изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Според него цената на двата блока не е тази, която беше обявена от експерта проф. Георги Касчиев, а е по-близко до тази обявена от министъра на енергетиката Румен Радев. Става дума за около 14 млрд. долара. Според Добрев е добре да си поставяме високи цели и да постигнем тази цена.

Първият блок трябва да заработи през 2035 г. Тогава ще имаме нов 7 блок с мощност 1200 МВт, а през 2037 година 8 блок, който също е със същата мощност“, каза той.

В момента върви процедура за избор на строител, който да инсталира мощностите на „Уестингхаус“. В конкурса са участвали две китайски и две американски фирми, които не са отговаряли на условията. Петата компания, която отговаря на всички изисквания и е класирана като компания, с която да започнат преговорите, е „Хюндай“. Добрев заяви, че следващата седмица ще бъде даден мандат на правителството да преговаря с нея при определени условия, които да защитават държавния интерес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Hriu/<>
    На тоя му дай само да разлайва кучетата като ББ и плете интриги!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари