Делото "Опасни отпадъци" се връща в спецпрокуратурата

1
Мотивите на спецсъда, сега потвърдени и от АСНС, които не позволиха на делото да прескочи разпоредителното си заседание, бяха свързани с професионални недоработки на обвинителния акт
Мотивите на спецсъда, сега потвърдени и от АСНС, които не позволиха на делото да прескочи разпоредителното си заседание, бяха свързани с професионални недоработки на обвинителния акт Снимка: БГНЕС

Намалена е паричната паричната гаранцията на Атанас Бобоков от 1 милион на 800 000 лева

Апелативният спецнаказателен съд потвърди решението на Специализирания наказателен съд да върне делото за „опасните отпадъци“ в спецпрокуратурата поради допуснати процесуални нарушения и неясноти в обвинителния акт. Това става ясно от определение на АСНС, който на 7 февруари т.г. потвърждава прекратеното съдебното производство. Нещо повече – намалява от 800 хил. на 400 хил. лева паричната гаранция на Пламен Бобоков, пише ДЕ ФАКТО

На 9 декември м.г. Специализираният съд не даде ход на делото, по което спецпрокуратурата обвини бившия зам.-министър на МОСВ Красимир Живков, бизнесмените Атанас Бобоков и Пламен Бобоков и още трима души. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно управление на опасни отпадъци. Мотивите на спецсъда, сега потвърдени и от АСНС, които не позволиха на делото да прескочи разпоредителното си заседание, бяха свързани с професионални недоработки на обвинителния акт.

Именно тогава бе намалена паричната паричната гаранцията на Атанас Бобоков от 1 милион на 800 000 лева, отпадна и забраната на Красимир Живков да напуска страната.

Спецпрокуратурата протестира както връщането на обвинителния акт с аргумента, че си е изряден, така и намалената парична гаранция на Атанас Бобоков плюс отменената „забрана за напускане на страната“ на Красимир Живков. Обвинението сочи, че по делото предстоят разпити на 207 свидетели и 28 вещи лица, и в интерес на правосъдието Жиков да не пътува зад граница. Настоява, че „паричната гаранция“ от 1 милион лева на Атанас Бобоков е „адекватна“ по вид и размер на етапа на наказателното производство, характера и тежестта на повдигнатите му обвинения за тежки умишлени престъпления.

АСНС отхвърля като неоснователни мотивите на спецобвинението за мярката на Живков, като посочва че „ в обстоятелствената част на обвинителния акт е налице пълна липса на надлежни фактически констатации относно твърдяната за подсъдимия Живков подбудителска дейност“ . Това нарушава и правото му на защита .

По въпроса за гаранцията на Пламен Бобоков, АСНС възприема тезата на адвокат Ина Лулчева за прекомерност на гаранцията от 800 хиляди лева и добросъвестното процесуално поведение на подзащитния й. „Първоинстанционното определение следва да бъде отменено в коментираната част и вместо това се измени, като се намали от 800 хиляди лева на 400 хиляди лева„, казва съдът. За тежест, цитира и „устойчивата практика на ЕСПЧ“, според която „всяка мярка за процесуална принуда, подлежи на обсъждане и преценка в производството по съдебен контрол за законосъобразност, обстоятелство, правилно отчетено от първостепенния съд“.

В този дух са констациите и за останалите подсъдими, обвинени от спецпрокурата. Съдът напомня, че „ във всеки отделен случай, за всяко едно от деянията, изпълващи продължаваната престъпна дейност, следва да се формулира с какво действие, по какъв начин и с какво фактическо проявление е извършено твърдяното престъпление“.

Обвинението е пълно с едни големи дупки. Доказателства няма – има пак обосновани предположения, но те са като съчинения по картинка. Ние сме предприятие, което работи чисто и в данъчната сфера, и във вноса и износа на опасни отпадъци, защото от това ни зависи бизнеса. Ние не можем да направим грешка“, коментира тогава развоя на събитията Атанас Бобоков.

На 08.02.2021 Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. На съд бяха предадени общо шест лица. Според прокуратурата ОПГ е била оглавявана от бизнесмена Атанас Бобоков и бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков. Останалите предадени на съд са Пламен Бобоков, Николай Миховски (бизнесмен от Плевен, с фирма за отпадъци), Васил Коцев (последният по ред, включен в ОПГ-то, управител на първата лицензирана фирма за преработка на отпадъци) и Ирена Христова от РИОСВ-Плевен.

Обвинителният акт влезе в съда, след като в края на януари м.г. трима от „групата“ сключиха споразумения със спецпрокуратурата, одобрени от Специализирания съд и получиха условни присъди. Сред тях е и основният прокурорски свидетел Васил Богданов (бивш директор на „Монбат рисайклинг“, освободен от Бобоков), на показанията на когото често се позовават обвинителите.

Поучително

На 23 декември 2021 г. Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие по делото за престъпния „сговор“, онова по което прокуратурата ги обвини, че са се сговорили единият да предава на другия информация за политическото положение в Либия и Украйна. Като в същото време „секретната“ инкриминираната информация е налична в публични източници – БТА, цитираща международни агенции.

По делото съдът призна, че е нарушено правото им на разглеждане на делото им в разумен срок още преди то да е влязло в съда и им присъди 3000 обезщетение за нанесени вреди, от мудното му разследване. Многозначителният ефект от това произнасяне е ясният знак, че прокуратурата вече ще се разплаща за шумно образуваните дела, които после с години не вкарва в съда по всякакви съображения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари