Делегация от Германия акостира в Русе

0

Вчера кметът на Община Русе Пламен Стоилов посрещна делегация от Германия, водена от кмета на Община Улм – Иво Гьонер, заедно с представители на Общински съвет – Улм. На организирания прием в тяхна чест присъства посланикът на Федерална Република Германия в България – Негово Превъзходителство г-н Детлеф Лингеман, както и зам.-кметове, общински съветници и представители на академичните среди и бизнеса от двата града.

Поводът за срещата е сближаването на двата дунавски града и утвърждаването на по-стабилни връзки като основни мотори за развитието на дунавския регион.

„Двата града, разположени на река Дунав, обединяват усилията си около общата цел – да създадат един богат и красив дунавски регион с разнообразен културен живот“, сподели г-н Стоилов в своето приветствие.

От своя страна, неговият колега г-н Гьонер изтъкна водещата роля на Русе и Улм при реализацията на културните политики в рамките на Съвета на Дунавските градове и региони. В тази връзка той обяви, че Русе ще бъде домакин на едно от най-мащабните събития в сферата на културата през 2016 г. – Международната дунавска конференция, чиято подготовка вече е в ход. Посланието на форума е приобщаване и свързаност на културните и образователните традиции на дунавската общност, обединяваща 115 милиона европейци от 14 държави.

Като израз на своята признателност за ползотворното сътрудничество между двата града, г-н Гьонер подари на г-н Стоилов символичен Дунавски медал, изобразяващ Европа, в сърцето на която е разположена река Дунав.

Днес, преди отпътуването си от русенския бряг, немската делегация представи пред журналисти историческия кораб „Ulmer Schachtel“, който и до ден днешен носи традицията, въведена преди близо три столетия, за пътуване по река Дунав с цел създаване на културни връзки между дунавските народи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари