Дефицитът в бюджета достигна 1,2 милиарда лева в края на май

0
Дефицитът по бюджетното салдо достига 0,6 на сто от БВП, съобщиха от Министерството на финансите
Дефицитът по бюджетното салдо достига 0,6 на сто от БВП, съобщиха от Министерството на финансите Снимка: БГНЕС

Дефицитът по бюджетното салдо достига 0,6 на сто от БВП, съобщиха от Министерството на финансите

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец май 2023 г. да бъде дефицит в размер на 1,2 млрд. лв. (0,6 на сто от прогнозния БВП), съобщава Министерството на финансите.

За сравнение, за първите пет месеца на 2022 г. бе отчетен излишък в размер на 0,6 млрд. лв., което означава, че на годишна база бюджетното салдо за периода се влошава с около 1,8 млрд. лева. Продължава тенденцията от предходните месеци на годината ръстът на разходите (около 17 на сто) значително да изпреварва ръста на приходите (около 9 на сто), което е основната причина за влошаването на бюджетната позиция спрямо предходната година, посочват от МФ.

Приходите, помощите и даренията по КФП към май 2023 г. се очаква да бъдат в размер на 24,8 млрд. лв. и нарастват с 2,0 млрд. лв. (8,6 на сто) спрямо отчетените към края на месец май 2022 година. Данъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 2,04 млрд. лв. (11,5 на сто), неданъчните – с 0,12 млрд лв. (3 на сто), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) – са по-малко със 0,18 млрд. лева.

В частта на данъчните приходи постъпленията от преки данъци, социално и здравно осигурителни вноски и други данъци нарастват с добри темпове, докато при косвените данъци продължава да се отчита по-умерен ръст, основно поради по-ниски постъпления в частта на приходите от ДДС от внос. Един от факторите за това е спадът на цената на суровия петрол, внесен за преработка, спрямо отчетената за същия период на предходната година. В допълнение, върху размера на ДДС от внос влияят и курсът на щатския долар, както и спадът на количествата на внесените стоки, пораждащи ДДС, в т.ч. на суровия петрол, съобщава финансовото министерство.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към май 2023 г. са в размер на 26,0 млрд. лева. За сравнение, разходите по КФП към май 2022 г. бяха в размер на 22,2 млрд. лева. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при разходите за пенсии, както и в частта на разходите за субсидии, издръжка, персонал и други.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 май 2023 г. от централния бюджет, възлиза на 0,7 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари