Дефектен ген пази 7.9% от българите от СПИН

0
Дефектен ген пази 7.9% от българите от СПИН

7.9% от българското население е защитено от заразяване с вируса на СПИН по полов път заради генна мутация, пише OFFNews.

Това е показало изследване, направено от екип специалисти, ръководени от проф. Радка Аргирова и проф. Иво Кременски през 90-те години и цитирано днес от проф. Ангирова на семинара “Новости в диагностиката и лечението на социалнозначими болести” в Албена.

Мутацията в един ген не позволява образуването на белтъка, чрез който HIV вирусът, който причинява СПИН, се свързва с един рецептор, за да навлезе в клетката.

Все още не е известно дали този дефект би могъл да причини друго заболяване.

Доказано е обаче, че колкото по на север се намира дадена страна, толкова по-голям е делът на хората с тази генна мутация.

Например във Финландия, Норвегия и Дания процентът на хора, при които е невъзможно заразяването с вируса на СПИН по полов път, е между 16 и 18, отбеляза проф. Аргирова. В същото време в Южна Италия и Южна Франция процентът пада до 4.

Откритието, направено за България чрез изследването обаче породи морално-етичен проблем. “На времето, когато представихме резултатите пред група ученици, те моментално скочиха и попитаха “Къде можем да се изследваме?”. Когато ги попитах защо, ми отговориха “Защото ако сме сред тези 8%, ще можем да правим каквото си искаме”. А това не е така”, категорична е д-р Аргирова. Този дефект не предпазва от други болести, предавани по полов път, а също и не предпазва от вируса на СПИН, когато той се предава чрез венозно инжектиране, обясни тя.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари