Държавна опера - Русе ще представи балета "Дон Кихот"

0

На 24 февруари, събота, от 19:00 часа в Доходно здание

Държавна опера - Русе ще представи балета в две действия на ЛУДВИГ МИНКУС - “ДОН КИХОТ" по либрето на Мариус Петипа и с хореографията на Александър Горски.

Постановката е на Йордан Кръстев и Веса Тонова, сценографията на Иван Токаджиев, костюмите на Меглена Илиева.

Репетитор е Антон Иванов, помощник-режисьор - Елена Колева, Художествен ръководител на балетната трупа - Весела Василева.

Гост солисти на спектакъла ще бъдат в ролята на Китри - МАРТА ПЕТКОВА /примабалерина и художествен ръководител на балета в Софийска опера и балет/ и в ролята на Базил - НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ /премиер-балетист в Софийска опера и балет/.

Балетът „Дон Кихот“ носи прелестта и излъчва силата на очарованието със своята ярка емоционалност, подчинена на единната стихия, на която сме подвластни – любовта.

Музиката и хореографията са жизнерадостни, искрящи със своето веселие, обогатени с нюанса на романтичното чувство и нежното мечтание за любов, свобода, красота. Пред зрителите, в пълната си емоционална палитра, на сцената изгряват виртуозните испански и цигански танци – сегидиля, жига, морена, зингара. Публиката е потопена в необичайно вълнуващата атмосфера на испанската корида със смелите и очарователни тореадори. В „Дон Кихот“, разбира се, присъства тънкото и незлобливо чувство за хумор, изразено чрез музиката и въплътено в комичните танцови номера. Цялото действие протича неусетно, на един дъх, като неудържим порив, в който виждаме централните образи на главните герои в центъра на емоционалния вихър, който е най-характерната особеност на образа на Испания в съзнанието на всеки един човек по света. Този балет е много по-различен от повечето балетни творби – в него липсват острите драматични конфликти, отсъстват отрицателните герои, носители на омерзение и нетърпимост.

Балетът „Дон Кихот“ е слънчева приказка, която прокарва златната нишка от времето на Сервантес през годините на късния Романтизъм, когато преди столетие и половина е неговата световна премиера. И до днес той се е утвърдил като едно от най-обичаните балетни произведения.

“Не съм танцувал на русенска сцена близо шест години!

Сега ще се представя в една от любимите ми роли, тази на Базил от балета Дон Кохот на Лудвиг Минкус. Още в единайсти клас на Националното училище за танцово изкуство изпълнявах Гранд - па от тази легендарна балетна творба…

Доколкото си спомням в Русе танцувах за първи път именно в тази роля, като тогава си партнирах със сегашния художествен ръководител на балетната трупа на Русенска опера Весела Василева. За съжаление тя точно в този спектакъл се контузи и това предначерта пътя ѝ като педагог…

Всъщност допадат ми по-характерните роли, каквато е тази на Базил. Целият балет е жизнерадостен и носи едно ведро настроение, а моят образ е много закачлив!

Честно казано акцентът тук е любовта между Китри и Базел, а не образа на Дон Кихот.

Какво е за мен любовта?! Свобода! Има я, да!

Както казва Дон Кохот в едноименната творба на Сервантес “Свободата, Санчо, е на върха на копието!”

На сцената ще си партнирам с неподражаемата Марта Петкова, с която през декември миналата година танцувахме близо до Далас в САЩ, а после и в Прищина, Косово, “Лешникотрошачката” на П.Й.Чайковски!

Междувренно започнах да преподавам класически танц в НАТФИЗ. На възраст съм, в която се чувствам много категоричен като изпълнител и се радвам, че мога да предам опита си…

Имам вече и своите изяви като хореограф в Младежкия театър, където участвам като такъв в спектакъла “Пипи дългото чорапче”!

Очаквам с нетърпение срещата си с елитната русенска публика!” - това беше мил да сподели Никола Хаджитанев, когото ще видим в ролята на Базил от балета на Лудвиг Минкус “Дон Кихот”.

“Имам много приятни преживявания и положителни емоции с балетната трупа на Русенска опера!

Работила съм дълги години с колегите, а първите ни срещи бяха съвместни турнета в Италия, откъдето пазя топли спомени.

С ръководителя на балетната ви трупа Весела Василева имам прекрасна връзка от години, тя е много деликатен и фин човек!

Не бива да пропусна и факта, че русенската публика има специално отношение към балетното изкуство!

Ролята на Китри от балета “Дон Кихот” танцувам от доста време…

В началото откривах себе си повече в лиричните и драматичните нюанси на този образ.

Но Китри е и огнена като емоции, затова беше интересно предизвикателство да изкарам от себе си точно това качество, което не ми е присъщо.

В края на краищата тя се превърна в една от любимите ми роли!

Винаги излизам да я танцувам с лекота.

Чисто технически и физически спектакълът е доста сериозен.

Но в ръцете на партньора ми на сцената Никола Хаджитанев се чувствам свободна и сигурна.

Спектакълът на балета “Дон Кихот” танцувахме с него миналата година през месец май на първия фестивал посветен на Рудолф Нуреев в Любляна, където гастролирахме със Софийска опера и балет.

Иначе последните ми пътувания са работни, свързани с дейността ми като художествен ръководител на балетната трупа на Софийска опера и балет.

Голямо предизвикателство е за мен от солиращ артист да стана колективна, отборна и да се грижа за толкова много хора!

Поставихме “Анна Каренина” и “Великият Гетсби” под режисурата на известния хореограф, педагог и танцьор Лео Муич, където си партнирахме с Никола Хаджитанев.

Смятам, че е полезно освен класически репертоар, да имаме и съвременни и неокласически балетни спектакли. Балансът е много важен!

Работа, работа и пак работа!

Това е ключът към постигане на висините в изкуството!”

Думи на примабалерината Марта Петкова, която ще имаме удоволствието да гледаме в ролята на Китри от балета “Дон Кихот” на Лудвиг Минкус!

Билети на каса Опера и онлайн www.ruseopera.com

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    mischi
    Прекрасна постановка! Брилянтни изпълнения на солистите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари