Държавите, които не искат Чарлз за свой държавен глава

1
Недоволството спрямо новия крал и монархията въобще не е само във Великобритания
Недоволството спрямо новия крал и монархията въобще не е само във Великобритания Снимка: Royal Family / Facebook

Недоволството спрямо новия крал и монархията въобще не е само във Великобритания

Чарлз може и постоянно да говори за модернизация на монархията, но това не я прави по-приемлива за определена част от британците. И не само за тях, пише Lifestyle.bg. Коронацията му миналия уикенд беше съпроводена от протести, които минаха под лозунга "Не си мой крал".

Арестите на някои от протестиращите, които искат Великобритания да стане република, само разпалиха гнева на част от британците. "Всички обичаме полицаите - те поне кандидатстват за работата си", коментира един от тях пред Guardian, като има предвид "подарения" пост на Чарлз.

Недоволството спрямо новия крал и монархията въобще не е само във Великобритания. Някои от страните на Общността на нациите, чийто държавен глава е британският крал, също заявиха позицията си.

Активисти от радикалната партия "Борци за икономическа свобода" в Южна Африка отново призоваха за връщане в страната на диаманта Звездата на Африка - камъкът украсява скиптъра, с който Чарлз беше коронован на 6 май.

Политическият анализатор от Кения Херман Маниора пък казва пред Guardian, че сънародниците му се чувстват отдалечени от краля заради "изтезанията по време на колониализма, потисничеството, арестите, заради убийствата и отчуждението от нашата земя".

Барбадос, който от ноември 2021 г. стана република и премахна британския монарх като свой държавен глава, не ги интересува особено коронацията на Чарлз. Единственото, което страната очаква, е извинение за колониалното си минало.

Ямайка и Сейнт Китс и Невис са други две островни държави, които обмислят премахването на крал Чарлз Трети от управлението си и преминаването към република. Президентът на Сейнт Китс Терънс Дрю призова Великобритания да се извини за търговията с роби. В Ямайка младите хора пък настояват да имат държавен глава, с който да се идентифицират като раса, култура и начин на живот.

Дори Австралия намери индиректен начин да заяви, че не е сигурна, че иска да продължи да бъде част от Короната. Операта в Сидни, която е осветявана при всякакви тържествени събития, отказа да отбележи със светлинно шоу коронацията на Чарлз. Премиерът на провинция Нов Южен Уелс, където се намира Сидни, каза, че е искал да спести разходите за осветлението на австралийците. И че предпочита операта да свети за австралийски поводи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари