Държавата вече е кредитор на „Дунарит“

0

Контролираната от Министерство на икономиката Държавната консолидационна компания (ДКК) вече е официален кредитор на оръжейното предприятие „Дунарит“. Документите в Търговския регистър са внесени на 28 август 2017 година от адвокат Красимир Тенев, показва проверка на Епицентър.бг.

Данните от съдебно-правните регистри показват, че 3 дни преди икономическият министър Емил Караниколов да обяви, че държавата ще национализира „Дунарит“, са подписани множество договори, уреждащи дълговете на предприятието в размер на 47 млн. лв.

На 25 август КТБ е сключила договори веднъж с фирмата "Дипи" ЕООД и втори път с ДКК за прехвърляне на вземанията в евро, долари и левове. Това на практика означава, че българската държава притежава част от активите на „Дунарит“.

От описаната цесии с кредитите на "Дунарит" от КТБ става ясно, че първоначално Едоардо Миролио е прихванал през предприятието свои вземания от фалиралата банка. Тогава фирмата му "Е.Миролио" ЕАД е прехвърлила на оръжейния завод вземания от банката за 23 млн. евро, 2.218 млн. долара и 920 000 евро. Срещу това е получила особен залог върху предприятието. Отделно на сметката на русенското предприятие са записани вземания на "Интерпред Световен търговски център" от КТБ за 500 хил. лв., както и на люксембургската "Б.Р.Е." АД за 1.3 млн. евро. След това тези вземания се прехвърлят през 2016 г. от Миролио на "Виафолт Инвестмънт България", а през май сумата става предсрочно изискуема. По-късно българското дружество "Виафолт" прехвърля цесиите на "Виафолт Лимитед", регистрирано на Британските Вирджински острови.

В началото на тази година "Виафолт" сключва сделка с фирмата „Дипи“, чийто собственик е Добрин Иванов Иванов, която прехвърля вземанията от "Дунарит" на КТБ. Договорът е сключен на 25 август, а сделката е изповядана на 28 август.

Ако ДКК придобие "Дунарит", това ще е поредният й актив от военнопромишления комплекс след включените вече оръжейни предприятия "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ-Сопот), "Кинтекс", "НИТИ" и придобитото през май 2017 г. дружество "Авионамс".

Източник: Епицентър.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари