Държавата поема услугите за хора с деменция и психични разстройства в Русе

1
Двата центъра се помещават в реконструираната сграда на закрития Дом за деца, лишени от родителски грижи „Св. Димитър Басарбовски“
Двата центъра се помещават в реконструираната сграда на закрития Дом за деца, лишени от родителски грижи „Св. Димитър Басарбовски“ Снимка: Dunavmost / Архив

Двата центъра се помещават в реконструираната сграда на закрития Дом за деца, лишени от родителски грижи „Св. Димитър Басарбовски“

Финансирането на новите социални услуги на Община Русе – Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, ще бъде поето от държавата. Съгласие за това трябва да дадат общинските съветници на предстоящата сесия, съобщава Русе Медиа.

Двата центъра се помещават в реконструираната сграда на закрития Дом за деца, лишени от родителски грижи „Св. Димитър Басарбовски“. Преди година стартира и реализацията на самия проект, като финансирането му за срок от една година бе по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020“. Проектът приключва на 30 юни 2023 година, като след това е необходимо да се осигури устойчивост чрез продължаване услугите като делегирани от държавата дейности.

Двата центъра за грижа са самостоятелно обособени, с отделни входове, като условията за живот в сградата и дворното пространство са близки до семейната среда и напълно отговарят на функционалните характеристики за предоставяне на резидентна грижа за лица с психични разстройства и лица с деменция.

Двете услуги вече са включени в дейностите по планиране на социалните услуги в. Закона за държавния бюджет на Република България за съответната календарна година. На 23.03.2023 година в общинска администрация са получени 2 броя заповеди на Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане за даване предварително одобрение за създаване на две нови социални услуги в община Русе, които да се финансират от държавния бюджет.

Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция ще бъде за 15 потребители, толкова ще има и в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари