Държавата поема дълговете на БДЖ

0
Правителството отпусна 24 милиона лева допълнително за Министерството на транспота
Правителството отпусна 24 милиона лева допълнително за Министерството на транспота

Правителството отпусна 24 милиона лева допълнително за Министерството на транспота.

Министър Росен Желязков обясни, че с парите ще се плати на изпълнителя на "Дунав мост - 2", който осъди държавата в парижкия арбитраж. Дългът е бил признат от правителството на Пламен Орешарски през 2014 г.

"Въпросът, който аз задавам, е защо, когато са признали това задължение, не са го изплатили. Това е поредният дълъг ангажимент, който е оставен за следващите правителства", коментира Желязков.

С друго решение на кабинета са увеличи капиталът на холдинг "БДЖ". По този начин дълговете на дружеството се капитализират и се поемат от държавата.

"БДЖ вече е на нула. За да има възможността да направи своите структурни промени и да оптимизира дейността си, държавата предоставя 208 млн. лева за погасяване задълженията на НКЖИ (Национална компания железопътна инфраструктура б.р.) целево като капиталов трансфер. Това означава, че НКЖИ няма да плаща повече задължения към държавата, а средствата, които ще се спестят от вноските по дълга, ще се насочват към железопътната инфраструктура", обясни Росен Желязков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари