Държавата отразя Доган от парите за „студения резерв“

2
Това е поредна стъпка, с която управляващите искат да се разграничат от ДПС
Това е поредна стъпка, с която управляващите искат да се разграничат от ДПС

Това е поредна стъпка, с която управляващите искат да се разграничат от ДПС

Търговете за доставка на електроенергия, необходима за "студения резерв" на страната, ще бъдат отменени, а средствата ще бъдат давани на държавната ТЕЦ "Марица Изток - 2". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНР.

По-рано днес за подобни намерения обяви и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Целта е да се спрат възможностите за злоупотреби, за които се говори от години и с които отново се обвързва името на Ахмед Доган и неговия ТЕЦ „Варна“.

Това е поредна стъпка, с която управляващите искат да се разграничат от ДПС и Ахмед Доган. Другият засегнат е бизнесменът Христо Ковачки, чиито централи също са се сред получаващите най-много средства по тази линия.

За миналата година ТЕЦ - Варна, който е собственост на фирма с основен акционер почетният председател на ДПС Ахмед Доган, е получил поне 50 млн. лв. от парите за студения резерв, каза днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов. В края на юли бяха публикувани резултатите от търговете за студен резерв до средата на 2020 г. и от тях се видя, че ТЕЦ - Варна, ще получи 26.5 млн. лв., а останалите три - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе", собственост на бизнесмена Христо Ковачки, общо 25.4 млн. лв., за да гарантират електроенергийната сигурност на страната за една година. От търговете този път държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" получава 1.76 млн. лв.

Теменужка Петкова заяви, че в понеделник управляващите ще внесат законодателни промени в Закона за енергетиката, с които ще се въведе този механизъм.

Основният смисъл на този резерв и на този механизъм е за капацитет. Неговата основна цел е именно това – да се гарантира сигурността на системата и тъй като никой не може да подлага под риск сигурността на системата. С тази промяна в закона ще се предвиди механизъм, който да даде възможност на министъра на енергетиката да упражни свои правомощия и да гарантира сигурността на системата, възлагайки за този преходен период до въвеждането на механизма за капацитет на този, който ще осигури нейната сигурност, обясни още Петкова.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов поясни, че мярката е временна и ще работи до средата на 2021 година, когато изцяло ще бъде либерализиран енергийният пазар.

Решението, добави той, е на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари