Дървата за огрев-хем скъпи, хем ги няма

0
До 110 лева за кубик се очаква да стигне цената в Русенско
До 110 лева за кубик се очаква да стигне цената в Русенско Снимка: РДГ -Русе

За месец цената им скочи с около 20%, на пелетите - с над 30 на сто

Дървата за огрев скъпи и дефицитни. Цената им за месец скочи с около 20 на сто спрямо миналата есен, показа проверка на „Монитор“. Около София вече много трудно може да се намери кубик дърва на цена под стотарка. Допреди време в склад за горивни материали в Казичене е можело да се намерят на цена малко под 80 лева, но в последните дни там дърва няма.

Младен Бойчев заяви, че следващата доставка при всички случаи ще бъде на цена над 90 лв. за кубик.

Търсенето на дърва логично е високо и хората сега купуват поне по 5 кубика. Предпочитат смесените. Причината е, че цената на кубик спрямо миналата година се увеличи с около 15 лв. и то за последните 2 месеца. В момента цената е около 100 лв. При пелетите поскъпването е много по-скъпо, спрямо друг път преди сезона и хубавите вече стигнаха 480 лв. за тон. Преди година бяха с 30 лв. по-евтини, каза търговец, пожелал анонимност.

В друг склад за дърва потвърдиха, че сега продължават да се купуват по 5-6 кубика дърва за огрев, но клиентите предпочитали повече дъб.

Цените на дървата за огрев са скочили за година с над 20% и в момента те са на ниво от 110-115 лв. за кубик, каза друг търговец. „Причината е дефицитът на дървесина от началото на годината. Причината е прекалено голямата администрация у нас и усложнените процедури за издаване на разрешение за добив на дърва за огрев. За да се вземе една гора да се сече, се минава през 9 пътеки. За това и много от дърводобивните фирми в страната се отказаха от този бизнес и започнаха да се занимават с нещо друго. Никога не съм изпитвал такива големи трудности да се снабдя с дърва, които да продавам на крайните клиенти, както тази година“, каза за агенцията Сергей Кръстев.

От друга фирма подчертаха, че при пелетите има поскъпване от двайсетина процента. Обикновено по това време на годината се купуват средно по 2 тона пелети като в зависимост колко ще е студена зимата може да дотрябва още около един тон. „Ползващите дърва, обикновено сега купуват по около 5 кубика и след време си набавят още количества“, поясни Михаил Гешев.

Август, септември и октомври са най-силните месеци за покупка на дърва за огрев. Сега вече се купуват по-големи количества 5-10 кубика и дори 20, зависи колко им трябват и с какви пари разполагат в момента“, сподели търговецът Антон Балев. Според него хората, вземащи малки количества, обикновено ги ползват за камини в гостните си, а за основно отопление използват други начини. Дървата са поскъпнали доста за година, миналата година бяха около 100 лв. на кубик, а сега са вече 110 лв.“, уточни той.

Търговци в големите градове предлагат и палета с наредени количества по-малко от кубик. Обикновено количеството е 0,8 кубика и се предлага в София за поне 85 лв.

За пелетите цените могат да стигнат и до 680 лв. за тон, сочи справка в сайтовете на търговците, предлагащи, алтернативното на цепениците гориво за огрев. От една от фирмите казаха, че сега се купуват от 1 до 8-10 тона, като количеството зависи от финансовите възможности на клиентите и площта, която ще се отоплява. Според Сергей Константинов най-хубавите пелети били внасяните от Румъния пелети, произвеждани в един от заводите на голяма австрийска фирма заводи там. По думите му спрямо миналата година дървесните пелети на пазара на дребно у нас са поскъпнали в порядъка на 30-40 процента.

Във Велико Търново пък цените са старите твърдят местни търговци. Цената на кубик метрови ненарязани дърва върви между 70-75 лв. Така камион с 8 кубика, както ги карат повечето фирми, е 550-600 лв. При пелетите на този етап също няма увеличение. Цената на 15 кг чувал е между 6,50 и 7,00 лв.

В Благоевградско обаче цените на дървата за огрев са с 10 лева по-високи засега в сравнение с миналата година по това време. Нарязани и нацепени сега се продават по 100 лева за кубик, а метровките по 50 лева. Хората, които се отопляват на дърва, се запасяват, защото не знаят докъде нещата могат да стигнат след месец-два.

98 лева струва кубикът дърва за огрев в Русе, показа репортерска проверка на „Монитор“. Търговците обаче очакват цените да се повишат още при следващото зареждане, като прогнозите им са, че кубикът ще достигне 110 лева. В русенските складове има бук и акация. Някои фирми предлагат безплатен транспорт в рамките на града, но ако доставката е в селата, се доплаща.

В Стара Загора пък дъб, бук или габър за един палет (0.7-0.8 куб. м плътно редено) е 80 лв., а за акация – 70, като поскъпването спрямо пролетта е леко.

В ДОБРИЧ

По левче на километър слагат отгоре за доставката

ИВА ДИМИТРОВА

160 лева струва в момента тон летен дъб в Добрич. Дървата са нацепени и доставката им в рамките на града е безплатна. Извън града цената на транспорта е 1 лев на километър. В началото на кампанията стартовата цена на тон дърва за огрев бе 120 лева, твърдят добричлии, закупили си гориво още през август.

Няма достатъчно количество дърва в Добрич, твърдят търговци. Имам записани чак за ноември, които трябва да изчакат доставка, казва собственик на фирма за търговия с дърва за огрев.

В същото време от Североизточното държавно предприятие (СИДП) уточниха, че за 1637 физически лица, живеещи на територията на област Добрич, вече са изпълнени доставките от заявени количества дърва за огрев през зимния период. До момента са доставени 11 304 кубически метра дърва за огрев.

Общо над 48 000 пространствени кубични метра дърва за огрев са получили към момента физически лица от Североизточна България след направени заявки към кметствата по места. 7554 домакинства вече са получили исканите количества.

1929 семейства от област Шумен са получили 11 475 пространствени кубични метра дърва за огрев, от Търговище 919 домакинства са се сдобили със 7002 кубика. За поредна година най-много са заявените количества за област Варна 18 252 кубика, за 3069 домакинства.

Стопанствата от Североизтока разполагат и с над 2000 пространствени кубически метра дърва за огрев на временен или централен склад и могат да доставят на всички желаещи, които са избрали да се отопляват с дърва през зимата.

От СИДП напомнят, че цените на дървата за огрев не се различават от миналогодишните. За разлика от борсовите ценови нива държавното предприятие ги доставя на цени между 46 и 49 лева (цена на временен склад, без включен транспорт и товарене), за различните стопанства в обхвата на дружеството.

В Кюстендил искат петарка повече

СЕВЕРИНА ДИМИТРОВА

90 лв. е цената на един кубик нарязани и нацепени дъбови дърва в Кюстендил, установи репортерска проверка на „Монитор“. С 15 лв. по-евтини са метровките, но малцина ги предпочитат заради това, че трябва да се режат и цепят на място. „Ако човек тръгне да си прави тънки сметки и му докарат дървата цели, после ще му излязат златни. Трябва да платиш на човек с машинка, после да вземеш някой да ги нацепи. Затова ние всяка година взимаме направо готови и ги вкарваме от рано в мазето, за да са сухи за зимата“, обяснява 48-годишният Петър Ивайлов от Кюстендил.

За кубик нарязани букови дърва пък кюстендилци ще трябва да се бръкнат с 85 лв., като отново тези, които са на метровки, са по-евтини – 70 лв. за кубик. Заради огромния наплив от страна на хората пък записването в някои от фирмите в областния град става поне три месеца назад. „Хората искат да се снабдят с дърва навреме и затова се получава известно чакане. Зависи от броя на клиентите. А иначе като цени можем да кажем, че има ръст с 5 лв. при всички видове дърва, подобно е положението и при въглищата“, коментираха от местен склад.

Сечеш сам и кубикът излиза до 28 лв.

Закупуваните директно от държавните горски и ловни стопанства в страната дърва за огрев за предстоящия отоплителен сезон цените на дървата са сходни с миналогодишните, съобщават от земеделското министерство. Най-търгуваните широколистни дърва се предлагат за лична употреба на горски склад на цени между 37 лв. и 48 лв. за пространствен кубичен метър без ДДС, иглолистните дърва - между 24 лв. и 36 лв. без ДДС за различните териториални поделения и се определят от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населеното място и разходите за добив.

Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица за собствени нужди, е в границите от 5 лв. до 22 лв. за иголистни дърва без ДДС за пространствен кубичен метър и съответно от 12 лв. до 28 лв. без ДДС за пространствен кубичен метър за широколистните дърва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари