ДАНС ще свързва системи със секретни данни с интернет

0
Към момента Законът за защита на класифицираната информация изрично забранява свързаност на системите и мрежите за обработка на класифицирана информация с такива за некласифицирана
Към момента Законът за защита на класифицираната информация изрично забранява свързаност на системите и мрежите за обработка на класифицирана информация с такива за некласифицирана Снимка: Булфото

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще може да свързва системи, използвани за работа с класифицирана информация, с такива за некласифицирана, както и с публични мрежи като интернет.

Това предвижда законопроект, одобрен от правителството днес.

Негов вносител е вицепремиерът, отговарящ за обществения ред и сигурността, и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Към момента Законът за защита на класифицираната информация изрично забранява свързаност на системите и мрежите за обработка на класифицирана информация с такива за некласифицирана, както и с публични мрежи като интернет и други електронни комуникационни мрежи. "Същевременно технологичните достижения към момента осигуряват гарантиран еднопосочен пренос на данни и информация посредством одобрените за използване и в НАТО високоскоростни диоди за предаване на данни", се казва в мотивите на законопроекта, съобщи Дневник.

В работна група по изготвяне на измененията участие са взели експерти от Министерството на отбраната, МВР, Държавната комисия за класифицираната информация и ДАНС. Решението им е било да се допусне междусистемна връзка на комуникационните и информационни системи, предназначени за класифицирана информация, до ниво "Секретно" включително, с други системи за класифицирана информация със същото или различно ниво на класификация, както и към информационни системи от затворен тип. Освен това се допуска връзка на системите със секретни данни с ниво "За служебно ползване" към интернет и други публични мрежи.

Забранено остава свързването на системи с класифицирана информация с ниво "Поверително" и "Секретно" с такива, предназначени за класифицирана информация с ниво "За служебно ползване", които са свързани към интернет. Не се допуска и свързване на системи със секретни данни с ниво "Строго секретно".

Междусистемната връзка ще бъде възможна само когато са приложени механизми за защита, одобрени от ДАНС, и когато системите имат издаден валиден сертификат за сигурност.

Сред мотивите за въвеждане на свързаност на системите е, че "комуникационните и информационните инфраструктури се превръщат в гръбнак и критичен фактор за управлението и нормалното функциониране на всички системи с национално значение, в т.ч. и за сигурността и отбраната на страната. С осигуряването на свързаност на системите за обработка на класифицирана информация с такива за некласифицирана информация или интернет ще се предостави възможност за по-ефективно и ефикасно изпълнение на функционални задължения, включително по осигуряване на националната сигурност и отбраната на България и изпълнението на конкретни задачи, свързани с членството в ЕС и НАТО - например при участие в съвместни мисии и/или операции".

След приемане на промените ще е необходимо в ДАНС да се обучат висококвалифицирани служители, да се поддържа квалификацията им чрез специализирани обучения и да се осигурят заплатите им. Това означава, че на агенцията ще трябва да бъдат отпускани 188 хил. лв. повече всяка година. Парите за това ще идват от държавния бюджет.

С измененията се въвеждат и определения на някои понятия като "Граница на комуникационните и информационни системи"; "Междусистемна връзка"; "Механизъм за защита на границата"; "Информационна система от затворен тип"; "Kомпрометиращи електромагнитни излъчвания", както и определение за TEMPEST, което представлява изследване, изучаване и контрол на компрометиращите електромагнитни излъчвания и контрамерките за тяхното потискане и ограничаване.

Изменението се аргументира с нуждата от адаптиране на българското законодателство към стратегическата рамка на ЕС и НАТО, в които страната членува. Както и с усъвършенстване на законовата уредба, свързана със сигурността на комуникационните и информационни системи или мрежи, използвани за работа с класифицирана информация. Друг аргумент на промяната е запълване на празноти, регулиращи свързаността между системите за класифицирана информация с тези за некласифицирана информация, в т.ч. и с публични мрежи.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари