Дания се разграничи от ЕС по скандала с подводниците и защити САЩ

0
Позицията на Копенхаген контрастира с тона на срещата във вторник в Брюксел, където повечето европейски дипломати изразиха солидарност
Позицията на Копенхаген контрастира с тона на срещата във вторник в Брюксел, където повечето европейски дипломати изразиха солидарност Снимка: Bloomberg

Дания не е съгласна с критиките към САЩ за споразумение за подводници с Австралия

Дания, един от най-близките съюзници на Вашингтон в Европа, не е съгласна с критиките на Франция и ЕС към САЩ за споразумение за подводници с Австралия. Това заяви премиерът Мете Фредериксен, цитиран от АФП, предаде NOVA

Фредериксен защити американския президент Джо Байдън и го определи като "много лоялен" към Европа, въпреки че САЩ и Австралия лишиха член на Европейския съюз - Франция, от договор за подводници.

Позицията на Копенхаген контрастира с тона на срещата във вторник в Брюксел, където повечето европейски дипломати изразиха солидарност с Париж, макар няколко да предупредиха срещу разрив с Вашингтон.

"Мисля, че е важно да се каже - предвид разговорите, които се водят в Европа в момента - че виждам Байдън като много лоялен към трансатлантическия съюз", каза Фредериксен в интервю за датския всекидневник „Политикен“ от Ню Йорк.

"И като цяло не трябва да превръщаме конкретни предизвикателства, които винаги ще съществуват между съюзниците, в нещо, което не би трябвало да бъдат. Бих искал да предупредя за това", добави тя.

На въпрос дали разбира критиката, която идва от Париж и Брюксел, датският лидер отговори: „Не, не го разбирам, изобщо не го разбирам“. "Това не означава, че ние в датското правителство задължително се съгласяваме със САЩ за всичко и също така казахме, че бихме искали да видим различно излизане от Афганистан, но не чувствам абсолютно никакво разочарование от новата администрация на САЩ."

Дания отдавна е лоялен съюзник на САЩ. Тя изпрати войски в Ирак и Афганистан и редовно дава приоритет на ангажиментите си към НАТО над Европа по въпросите на отбраната.

"Няма съмнение, че Джо Байдън дистанцира външната политика на САЩ от много изолационистка позиция", каза тя, намеквайки за политиката „Америка на първо място“ на предшественика на Байдън Доналд Тръмп.

"Вашингтон се движи, за да поеме отново ролята на световен лидер, която само САЩ могат да поемат“, добави Фредериксен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари